Paris (F)

Wereldkampioene Vos wint eerste editie van La Course

De eerste editie van La Course, een eendagskoers voor vrouwen die vlak voor de slotrit van de Tour bij de mannen werd gereden, krijgt een grote naam op het palmares. Topfavoriete Kirsten Wild liet zich in de sprint vloeren door haar landgenote Marianne Vos.

De vrouwen, Marianne Vos op kop, hadden er jarenlang voor gestreden om in het zog van de mannen een vrouwenkoers in Parijs te organiseren. Dit jaar ging de organisatie van de Tour toch plat.

Alle grote namen van het vrouwenwielrennen tekenden present op de Champs-Elysées. Net als bij de mannen werd er slag om slinger gedemarreerd. Ellen van Dijk, de wereldkampioene tijdrijden, kreeg de meeste speelruimte, maar de Giant-ploeg van Kirsten Wild legde alle aanvallen lam.

Giant had veel krachten verspeeld en in de sprint stond Wild er wat alleen voor. Ze kon dan ook niet weerstaan aan wereldkampioene Vos, die twee weken geleden nog de Giro voor vrouwen won, de belangrijkste rittenkoers. Jolien D'hoore nestelde zich in de sprint op de zevende plaats.

   Marianne Vos (winnares): "Het was al een droom die uitkwam om hier op de Champs-Elysées te mogen rijden, maar dat ik dan ook nog win is de kers op de taart. Er stonden veel goeie sprintsters aan de start. Het maakt het extra mooi dat ik al die grote namen kan verslaan. Dit is een zege met heel veel prestige, want de hele wereld kijkt mee. Deze komt hoog in mijn lijstje."

   Jolien D'hoore (zevende): "Ik ben gevallen en dat heeft toch krachten gekost. Mijn versnelling werkte ook niet meer goed. Mijn ketting sprong de hele tijd over. In de sprint moest ik van te ver komen. Onder de rode vod had ik mijn sprint al gereden. Ik ben ontgoocheld, want dit was een unieke kans om mij te tonen. Het was wel ongelooflijk om hier te rijden. Zo mag het elke week zijn."Misschien ook interessant: