Tour de France

Le Tour: Makja wint koninginnenrit, Nibali 3e

Na een slopende rit in de Alpen heeft Rafal Majka ook de koninginnenrit in de Pyreneeën gewonnen. De Pool schudde iedereen uit het wiel op de slotklim van de Pla d'Adet. Visconti eindigde tweede en gele trui Nibali veroverde de derde plaats. De andere klassementsrenners wisten de schade te beperken. Jurgen Van den Broeck viel net uit de top tien.

De 17e rit was maar half zo lang als de 16e, maar misschien wel dubbel zo zwaar. Katjoesja, waar Rodriguez met bolletjesdromen zat, gaf een vroege vluchtersgroep geen duimbreed. Op de Portillon spatte alles uit elkaar.

Vanuit de achtergrond schoot de ene subtopper (Mollema) na de andere (Van den Broeck, Schleck en Rolland) naar voren. 22 renners werden er al snel 21, omdat Kirijenka vond dat het tempo niet hoog genoeg was en soloslim speelde.

Tot de Pla d'Adet hield iedereen zich min of meer koest. Het kaarsje van Kirijenka brandde stilaan op, Van den Broeck had enkele lastige momenten.

Op de slotklim glipte Visconti weg. Velen waren geroepen om hem bij te halen, maar enkel Majka slaagde daarin. De Pool duldde nog even het gezelschap van Visconti, maar plaatste op 2,5 km van de top zijn demarrage.

In de strijd tussen de toppers kwam Valverde als eerste de man met de hamer tegen. Dankzij zijn ploegmaats kon hij de schade beperken en op het einde kwam hij er zelfs helemaal door.

Op 5 km van het einde sleep gele trui Nibali zijn mes. Enkel Péraud kon volgen en nam gretig over. Maar Majka was al gaan vliegen. Péraud, ook een uitstekende tijdrijder, doet wel een goeie zaak in het klassement.

"Dit is een bedanking voor het team dat altijd voor mij werkt. Vooral Nicholas Roche bleef maar trekken. Voor de fun heb ik dan de sprong gewaagd en zo win ik de etappe."

"Bjarne Riis vertelde me dat ik geduldig moest zijn bij de aanvallen van Rodriguez, want als ik de etappe won, veroverde ik sowieso de bolletjestrui. Nu heb ik mijn bergtrui en ben ik gelukkig."


Misschien ook interessant: