Paris (F)

La Course leeft in vrouwenpeloton

Het vrouwenpeloton krijgt zondag in Parijs eindelijk de aandacht waar het zo naar snakt. Vroeg in de middag, als de mannen zich nog moeten opmaken voor hun laatste Tour-etappe, denderen de beste wielrensters van de wereld voor La Course over de Champs-Élysées. Met toeschouwersaantallen en tv-aandacht die wellicht alleen vergelijkbaar is met de olympische wegwedstrijd.

"Het is een mooie stap voor het vrouwenwielrennen", meent Koos Moerenhout, ploegleider van Rabobank-Liv. Zijn kopvrouw Marianne Vos speelde een grote rol bij de totstandkoming van de koers. Na een lobby presenteerde Tour-organisator ASO begin februari het format: de vrouwen rijden dertien rondjes van zeven kilometer over het parcours dat de mannen traditioneel afleggen op de laatste dag van de Tour.
Het lijkt een criterium maar Hans Timmermans, ploegleider van Giant-Shimano, weet hoe zeer La Course leeft bij zijn vrouwen. "In de Giro Rosa was het elke dag onderwerp van gesprek. Het is toch een soort WK voor teams. Ik geloof dat de belangen nog nooit zo groot zijn geweest." Timmermans heeft met Kirsten Wild een van de kanshebbers als het op een sprint uitdraait. "Als ze in orde is, is ze de beste sprintster van de wereld."

Maar wordt het een massasprint, zoals dat bij de mannen gebruikelijk is? Moerenhout weet het niet: "De Champs-Elysées is verraderlijk met een heel stuk vals plat. Een aantal ploegen wil een massasprint, zoals Giant en Honda met Giorgia Bronzini. Wij hebben meer opties."

Controleren wordt lastig, weet Timmermans die met Amy Pieters een andere favoriete in de ploeg heeft. "Er is vaak genoeg overleg met de mannenploeg, een ijzersterke sprinttrein. Wij proberen constant onze 'lead-out', de manier waarop Kirsten naar de sprint wordt gebracht, te verbeteren."

"De aandacht die deze wedstrijd gaat krijgen is uniek", denkt Moerenhout, die zelf in 2010 zijn laatste rondjes reed over de beroemde boulevard. "De vrouwen zijn niet verwend qua aandacht." Op de streep ligt ook nog 6.000 euro klaar voor de winnares, ook een bedrag dat niet eerder door een wielrenster op één dag te verdienen was.

"Maar daar heb ik de vrouwen eigenlijk amper over gehoord", was Timmermans opgevallen. "Het is een goede zaak. In de Giro ligt het prijzengeld op juniorenniveau. Maar zondag is niemand daarmee bezig."

De NOS zendt La Course zondagmiddag rechtstreeks uit tussen 14.00 uur en 15.00 uur op radio en televisie


Misschien ook interessant: