Paris (F)

Vos ijvert voor La Course

Nee, een Tour de France voor vrouwen komt er nog niet. Niettemin, de organisator van de Tour de France, de ASO, heeft daar wel oren naar. Dat zegt wielrenster Marianne Vos, die zich al enige tijd inspant om de Ronde van Frankrijk voor vrouwen nieuw leven in te blazen.

Op 27 juli wordt er in ieder geval een eerste stap in de goede richting gezet. Op de slotdag van de Tour rijden de vrouwen dan een wedstrijd met de finish op de Champs-Elysées. "Een grote slag gewonnen", noemt Vos dat. "We zijn goed op weg, omdat we binnen een jaar al voor elkaar hebben dat deze wedstrijd plaatsvindt. We zijn onderdeel van de Tour de France, al is het maar voor één dag."

Tussen 1984 en 2004 kende het wielrennen de Tour Féminin, de Ronde van Frankrijk voor vrouwen, maar vooral door gebrek aan sponsors werd het evenement van de kalender geschrapt. Van 2005 tot 2009 werd geprobeerd de ronde in kleinere vorm (vijf à zes etappes) opnieuw bestaansrecht te geven, maar ook die poging strandde.

Toch denkt Vos dat een hernieuwde poging de Ronde van Frankrijk voor vrouwen tot leven te wekken nu wel zal slagen. Die wedstrijd moet dan als La Course op de kalender komen te staan. "De ASO is geïnteresseerd in meer en denkt ook verder dan alleen dit jaar. Dit is een soort showcase, een pilot, en die is heel belangrijk." zegt Vos, die afgelopen zondag voor de derde keer de Giro voor vrouwen op haar naam schreef.

Vos: "De ASO is wel een organisatie, die als ze ergens aan beginnen, dat ook wil laten groeien en echt internationaal wil neerzetten. La Course is een goed begin en de komende drie jaar willen ze dit verder uitbouwen. Wie weet waar dat toe leidt."


Misschien ook interessant: