Tour de France

Le Tour: Boom wint kasseirit, Nibali pleegt een coup

De kasseirit naar Arenberg heeft de verhoudingen in de Tour grondig dooreengeschud. Lars Boom won de rit, maar belangrijker was het slagveld bij de klassementsrenners. Chris Froome gaf ontredderd op na een val en Nibali was de grote winnaar. Hij zette Contador op minuten.

De ongenadige en onophoudende regen gaf de sowieso al gevreesde etappe epische proporties mee. Het zorgde er ook voor dat nog voor de stenen bij de vleet gevallen werd.

Grootste slachtoffer was Froome, die er na zijn tweede val de brui
aan gaf. Contador gaf een goeie indruk op de eerste van zeven stroken (twee stroken werden nog voor de start geschrapt). Maar dat was slechts schijn.

Ploegmaats Vanmarcke en Boom sloten als eersten aan bij de vluchters (met o.a. Martin en Westra). Ze werden gevolgd door specialisten als Sagan, Cancellara en... Nibali.

Gele trui Nibali, die door Van Petegem op de kasseien leerde rijden, voelde zich als een vis in het water. Bovendien had hij nog enkele ploegmaats aan zijde. Favorieten als Contador, Mollema en Valverde verloren steeds meer terrein.

Belgische hoop Van den Broeck kon aanvankelijk de schade beperken, maar ook hij werd teruggeslagen door een val. In de spits viel de sterke Vanmarcke weg door een lekke band.

Ook Lieuwe Westra moest voorin de rol lossen, waardoor Boom, Fuglsang en Nibali plots alleen vielen. Jens Keukeleire bengelde samen met onder andere Sagan achter de kopgroep, maar kon de achterstand niet overbruggen.

Het signaal voor Lars Boom om met zijn veldrijdersbenen de sprong te wagen. Moeiteloos reed hij weg van het Astana-duo. De Nederlander finishte solo en boekt de grootste zege uit zijn carrière.

Nibali eindigde als derde en pleegt een coup in het algemene klassement door Alberto Contador op minuten achterstand te zetten. Zijn ploegmaat Fuglsang mag plaatsnemen op het tweede schavot.


Misschien ook interessant: