Tour de France

Le Tour: 'Ik wilde, toen ging Nibali'

"Op een gegeven moment wilde ik gaan. Maar toen was Nibali net weg", zei Bauke Mollema na de tweede etappe in de Tour de France, een pittige heuvelrit van York naar Sheffield. Mollema sprintte nog wel naar de achtste plaats, op twee seconden van Vincenzo Nibali die de dagprijs pakte én de gele trui veroverde.

Afgezien van het feit dat hij op de ritzege aasde, was het voor de klassementsman van Belkin ook een kwestie van overleven. "Het ging eigenlijk vrij makkelijk. Het was zaak om de laatste klim vooraan te beginnen. De mannen hebben me goed afgezet."

"Er waren natuurlijk vrij veel valpartijen", bevestigde Mollema die zelf ook een keer in contact kwam met het asfalt. "Ik vind het heel mooi dat er zo veel publiek is. Maar soms staan ze midden op de weg. Ik zag onderweg een paar telefoons door de lucht vliegen van mensen die gewoon de weg op stappen om foto's te maken."

"Het resultaat is goed, Talansky is zevende", zei Tom-Jelte Slagter, die zijn eigen kansen opofferde voor zijn Amerikaanse kopman van Garmin-Sharp. Vooraf werden Slagter kansen toegedicht op een ritzege. "Ik had onderweg niet het vertrouwen dat ik hier echt kon winnen", aldus de Groninger. "Dan zetten we de knop om en is het volle bak voor Talansky. Dat pakte goed uit, denk ik."

Slagter opende de strijd met een indrukwekkende versnelling op Midhopestones, een beklimming van de derde categorie. "We hadden onderweg een plan gemaakt om de wedstrijd echt te laten ontploffen. Toen wij gingen, explodeerde het ook. Maar helaas bleken de mannen die mee waren niet echt te willen doorrijden." Uiteindelijk werd Slagter 57ste op 1.45 van Nibali.

Laurens ten Dam begon met een stevige verkoudheid aan de Tour de France, maar is inmiddels aan de beterende hand. "De echte topvorm mis ik nog, dat zag je in de laatste achthonderd meter", wist Ten Dam, die uiteindelijk zestien tellen na etappewinnaar Nibali over de streep kwam. "Ik hoop dat ik in de komende drie dagen weer een beetje verbeter. Dan ben ik over een week weer goed."

Ook Ten Dam had moeite om tussen de menigten door te laveren: "Er was soms geen ruimte om te fietsen door het publiek. Maar daar doe je het wel voor. Ik hoop dat het volgend jaar in Utrecht ook zo is."

Koen de Kort ging twee keer tegen de grond. Met zijn rechterknie in het verband bereikte de renner van Giant-Shimano de finish. "Ik heb de rit uitgereden, dus ik verwacht dat het wel zal meevallen. Dat moet ook, want er komt weer een belangrijke dag met een vlakke rit."

De Kort is een van de helpers van Marcel Kittel, die zaterdag de etappe won en maandag in Londen opnieuw kanshebber is. De Kort nam de Duitse sprinter mee in zijn eerste val. "Er scheelde iets aan m'n fiets en voor ik er erg in had, lag ik op m'n bek. Tot overmaat van ramp nam ik Marcel ook nog mee."

Zijn tweede buiteling gebeurde bij de bevoorrading. "Een renner gooide zijn etenszak weg en die belandde precies in mijn voorwiel", overzag hij zijn pechdag.


Misschien ook interessant: