Tour de France

Le Tour: 'Gele trui is voor mijn ploegmakkers'

Marcel Kittel was bijzonder emotioneel toen hij de aankomstlijn overschreed. "Een eerste keer verrassend het geel veroveren in de openingsrit is veel gemakkelijker dan voor het tweede jaar op een rij die eerste etappe te winnen", vertelt Marcel Kittel.

Net als vorig jaar kleurt de Duitse spurtbom Marcel Kittel geel na de eerste etappe in de Ronde van Frankrijk. "Ik kan het nog altijd niet geloven", reageert Kittel. "Ik ben echt overweldigd."

"Ik heb de hele dag enkel mijn voorwiel gezien. Zo lastig was het. Ik moet vooral mijn jongens (van Giant, red.) bedanken voor hun harde werk. Zij vormden een heel goede lead-out. Ondanks de moeilijke hindernissen bleven mijn teammakkers de hele dag koel. Deze gele trui is voor hen."

"Een eerste keer verrassend het geel veroveren in de openingsrit is veel gemakkelijker dan voor het tweede jaar op een rij die eerste etappe te winnen."

Over de onfortuinlijke Mark Cavendish maakte Kittel zich wel zorgen. "Ik hoop dat Cavendish niet te zwaar gehavend is. Dat zou absoluut niet leuk zijn voor het vervolg van deze Tour."

John Degenkolb vormde het laatste treinstelletje in de Giant-trein en was opgelucht dat Marcel Kittel de hoge verwachtingen kon inlossen. "Het is ongelooflijk hoe Marcel (Kittel, red.) gesprint heeft", zegt Degenkolb.

"Of ik vandaag de perfecte lead-out was voor hem? Dat weet ik niet. Ik deed gewoon mijn best, maar het hele team heeft eigenlijk uitstekend werk geleverd."

"Nadat Marcel vorig jaar de openingsrit op zak gestoken had, verwachtte iedereen dat hij dat kunstje vandaag zou herhalen. Maar het was een heel lastige rit."

"Het ging de hele dag op en af en het parcours was ook bijzonder technisch. Dat maakte het niet eenvoudig om op het gepaste moment op te rukken naar voren."

Toen Cavendish ten val kwam, reed Degenkolb vlak in de buurt van de Brit. "Ik weet niet hoe Cavendish gevallen is. Het zag er niet goed uit. Ik hoop dat hij oké is en niets gebroken heeft."

Net als Degenkolb zat Koen de Kort in het winnende kamp vandaag. "We wisten dat het mogelijk was om net als vorig jaar te winnen met Marcel", zegt De Kort. "Maar je moet het nog altijd doen."

"De etappe van vandaag was verschrikkelijk lastig. Het was een zware aankomst, moeilijk om te timen en met het risico op valpartijen door renners die stilvallen."

"Op het moment dat Sagan zijn sprint inzet, gaat iedereen naar het midden van de weg. Ik had een camera op de fiets, dus misschien kunnen we de beelden daarop nog eens bekijken."


Misschien ook interessant: