Tour de France

Le Tour: Kittel sprint naar winst en de gele trui

Marcel Kittel heeft net als vorig jaar de eerste rit in de Tour gewonnen. De Duitser van Giant was in Harrogate de snelste in een door een valpartij ontsierde massasprint. Hij is ook de eerste leider.

Nadat Kate Middleton het Tour-lintje doorgeknipt had, werd de 101e Tour de France officieel op gang geschoten. Ook de Fransman Benoît Jarrier (Brétagne) had zijn revolver geladen en zijn eerste schot was meteen het goede.

Samen met zijn landgenoot Nicolas Edet (Cofidis) en oorlogsveteraan Jens Voigt (Trek) trok hij op avontuur door de lieflijke weides van het graafschap Yorkshire. Maar Voigt, de nestor van het Tour-peloton, nam geen vrede met enkel wat publiciteit rapen.

Net voor de top van Buttertubs Pass (3e cat.) glipte de Duitse hardrijder weg van Jarrier en Edet, die in een mum van tijd 2 minuten aangesmeerd kregen. Opgezweept door een mensenzee sleepte Voigt zich naar de top en de bolletjestrui.

Even paniek aan boord van FDJ, toen Thibaut Pinot samen met onder anderen Joaquim Rodriguez en Chris Horner achterop geraakt waren na een valpartij. Maar toen Voigt - op 60 km van het einde - bij de lurven gevat werd, vloeide alles zowel voor- als achterin samen.

Daarna namen de sprintersploegen het zekere voor het onzekere en volgde een slaapverwekkende processie richting Harrogate. In de slotkilometers nam Omega Pharma-Quick Step het heft in handen, maar Cancellara gebruikte het laatste klimmetje als lanceerplatform voor een aanval.

Cancellara werd pas in de laatste honderden meters tot de orde geroepen en net op dat moment probeerde Cavendish zich in een te klein gaatje te gooien en ging met Gerrans tegen de vlakte. Dat maakte de rekening van Kittel niet. De Duitser timede goed en was sneller dan Sagan en Navardauskas.


Misschien ook interessant: