Le Tour: 5 buitenbeentjes in het peloton

In de straten van Leeds snijden 198 renners zaterdag de Tour de France aan. In dat bonte gezelschap vertoeven enkele bijzondere figuren, waarvan we de opvallendste vijf op een rijtje gezet hebben: Cheng Ji, Samuel Dumoulin, Jens Voigt, Adam Hansen en Mathew Hayman.

Cheng Ji (Giant): de eerste Chinees

“Ni hao” Cheng Ji! De Ronde van Frankrijk verwelkomt voor het eerst in zijn geschiedenis een Chinese renner die een ware wielerrevolutie moet ontketenen in eigen land.

Ji laat zijn ploegmakkers geregeld proeven van de Chinese keuken door ze te trakteren op kippenvleugels in een colasausje. Het succesrecept van de sprintsuccessen van kopman Kittel?

Samuel Dumoulin (AG2R): de kleinste

Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy… Met zijn 1,59 m is Samuel Dumoulin de allerkleinste in het Tour-peloton. Maar in de korte beentjes van de Fransman zit een lading buskruit waarmee hij verschroeiend kan uithalen. Zo stak hij in 2008 een Tour-rit op zak, nadat hij zijn medevluchters in de eindsprint een kopje kleiner gemaakt had.

Jens Voigt (Trek): de oudste

Marc, Julian, Adriana, Kim Elena, Maja en Hellen Marie. Ze zijn alle zes apetrots op hun papa Jens Voigt (42), die voor zijn 17e Tour staat.

“Der Jensie” mag dan wel de nestor van het Tour-peloton zijn, hij is nog even gemotiveerd als een nieuweling en zal zich ongetwijfeld in het offensief gooien. Verovert hij straks een dagsucces in de Tour, dan is hij de oudste ritwinnaar ooit in een grote ronde.

Adam Hansen (Lotto-Belisol): de marathonman

Schoenenontwerper Adam Hansen probeert straks zijn negende grote ronde op een rij tot een goed einde te brengen. Als hij daarna ook de Vuelta vruchtbaar afwerkt, plaatst de Australische duizendpoot zijn voet naast recordhouders Marino Lejaretta en Bernardo Ruiz. In de Tour zal Hansen vooral in dienst rijden van kopstukken Greipel en Van den Broeck.

Mathew Hayman (Orica): de oudste Tour-debutant

Je bent nooit te oud om voor het eerst de grootste wielerwedstrijd ter wereld te rijden, moet Mathew Hayman gedacht. Op 36-jarige leeftijd duikt de Australiër straks de annalen van de Tour-geschiedenis in als de oudste debutant ooit.

Hayman, die vlekkeloos Nederlands spreekt door zijn Rabobankavontuur, houdt van Vlaanderen en zal zich in de kasseienrit helemaal in zijn sas voelen.


Misschien ook interessant: