Impey betrapt op gebruik van maskerend middel

Daryl Impey is door zijn ploeg Orica-GreenEdge op non-actief gezet na een positieve dopingtest. Hij werd betrapt op het gebruik van probenecide na het Zuid-Afrikaans kampioenschap tijdrijden.

Impey (29) testte positief nadat hij het Zuid-Afrikaans kampioenschap tijdrijden gewonnen had op 6 februari. De analyse van het B-staal, dat op zich liet wachten tot 27 juni, bevestigde het resultaat. Probenecide is geen doping, maar wel een middel om het gebruik ervan te maskeren.

"Ik werd er op 23 juni van op de hoogte gebracht dat er probenecide in mijn bloed was gevonden bij een test na het Zuid-Afrikaans kampioenschap tijdrijden", bevestigt Impey in een verklaring.

"Ik weet helemaal niets over probenecide en heb het product ook nooit bewust ingenomen op om het even welke manier. Ik ijver voor een dopingvrij wielrennen en ben bereid alle mogelijke stappen te ondernemen om mijn naam te zuiveren."

"Het nieuws kwam als een complete schok voor mij, zo vlak voor de start van de Tour de France. Ik ben onmiddellijk naar Zuid-Afrika gevlogen om de analyse van het B-staal bij te wonen."

Orica-GreenEdge heeft al gereageerd op het nieuws over Impey. "We volgen onze gedragscode: Impey zal niet meer koersen tot de zaak opgehelderd is. Hij heeft ondertussen uiteraard het recht te bewijzen dat hij onschuldig is."

Impey zat al niet in de Tourselectie die Orica eerder deze week bekendmaakte. De Zuid-Afrikaan droeg vorig jaar nog twee dagen de gele trui in de Ronde van Frankrijk en was daarmee de eerste Afrikaan ooit in het geel.


Misschien ook interessant: