National Championship, Road, Elite, The Netherlands

Langeveld Nederlands kampioen

Sebastian Langeveld heeft in Ootmarsum de nationale titel op de weg veroverd. De Garmin-renner bereikte de finish na een solo van ongeveer 20 kilometer.

De 243 kilometer lange koers, verdeeld over achttien rondjes van 13,5 kilometer met telkens twee klimmetjes (de Kuiperberg en de Wittenberg) kwam na een half uur al op gang met de vlucht van 15 renners.

In de stromende regen pakten de vluchters, onder wie Maarten Tjallingii, Tom Stamsnijder, Tom Leezer, Brian Bulgac en Lars van der Haar, al snel tien minuten. De voorsprong van de groep, met daarin drie Belkinrenners, schommelde lang rond de zes minuten tot de Garminploeg zich aan de kop van het peloton nestelde.

Garmin had geen renner in de kopgroep en dus maakte het haast om het gat dicht te rijden. Bij een doorkomst in Ootmarsum viel het tempo even stil na een grote valpartij op de natte klinkers. Het peloton viel in stukken uiteen en de achtervolgende groep bestond ineens nog maar uit tien man.

In die achtervolgende groep zaten wel enkele grote jongens, zoals Lars Boom (winnaar in 2008 in Ootmarsum, Tom Dumoulin, Danny van Poppel, Sebastian Langeveld en Niki Terpstra, de winnaar van 2010 en 2012. Halverwege de zestiende ronde smolten de groepen samen.

Na een mislukte demarrage van Terpstra met nog een kleine 20 km te gaan, sloop Langeveld weg. De andere kanshebbers keken elkaar even aan en die aarzeling leverde Langeveld een marge van dertig tellen op op Tjallingii bij de bel voor de laatste ronde, op de voet gevolgd door een groepje met Boom en Terpstra.

Langeveld, die eerder deze week al verraste met het zilver op de tijdrit, zag zijn voorsprong op de anderen stilaan verder uitdijen. Hij kon het zich in de laatste kilometers zelfs veroorloven om wat behoedzamer door de bochten te gaan, want zijn voorsprong was al meer dan een minuut.

Na twee keer zilver (2006 en 2007) en de derde plaats in 2013 mocht Langeveld nu de hoogste trede beklimmen. Het zilver was dit keer voor Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) en het brons voor Wesley Kreder (Wanty).

"Eindelijk", jubelde Langeveld net na de finish,"eindelijk kampioen. Ik koos het juiste moment, sloeg een gaatje en zette mezelf toen in de tijdritmodus. We staan hier maar met vier man aan de start met Garmin en dan toch de titel pakken. Echt mooi. En nou met dit rood-wit-blauw naar de Tour."


Misschien ook interessant: