Tour of California

Leider Leipheimer is snelste tegen klok

Wim Dingemanse

Levi Leipheimer heeft de tijdrit in de Ronde van Californië op zijn naam gerschreven. De Amerikaan van Astana verstevigt zijn leidersplaats. Zijn ploegmaat Lance Armstrong was 14e.

Leipheimer was oppermachtig in de zesde etappe, een individuele tijdrit over 24 kilometer in Solvang. De Amerikaan van Astana was 9 seconden sneller dan zijn landgenoot David Zabriskie. Door deze zege zet Leipheimer een grote stap vooruit op weg naar een derde eindzege op rij in Californië. In de stand telt hij nu 37" voorsprong op Zabriskie. Zondag eindigt de wedstrijd.

Lance Armstrong verloor zijn vierde plek in de top van het klassement. Hij finishte op 1'15" van zijn teammaat. Het was zijn eerste tijdrit in 3,5 jaar. Zijn vorige reed hij bij zijn zevende Tour-zege, in 2005.

Ivan Basso gaf op voor de start van de tijdrit. De Italiaan bezeerde zijn rechterknie tijdens de opwarming: hij stootte tegen zijn stuur en startte niet uit voorzorg.