Brussel wil Merckx eren met Tour-start 2019

Alain Courtois, de eerste schepen van Brussel, wil de start van de Ronde van Frankrijk in 2019 naar zijn stad halen. Het jaartal is niet toevallig gekozen. Het zal dan exact 50 jaar geleden zijn dat wielerheld Eddy Merckx zijn eerste Tour de France won. "Het wordt een eerbetoon aan Merckx."

Meer dan een halve eeuw geleden, in 1958, startte de Ronde van Frankrijk al eens in Brussel. Nu wil eerste schepen Alain Courtois het evenement opnieuw naar de Belgische hoofdstad halen. "Onze voorkeur gaat uit naar Le Grand Départ, de start van de Ronde", zegt Courtois in Het Nieuwsblad.

"Als we de start niet kunnen binnenhalen, zou een rit ook al mooi zijn. Maar de droom is dat Eddy het startschot geeft vanop het balkon van het stadhuis."

"We willen zo het beeld doen herleven van Eddy Merckx die vijftig jaar geleden als eerste sportman de massa toewuifde op de Grote Markt. Het zou een fantastisch eerbetoon zijn." In 2019 zal het precies 50 jaar geleden zijn dat Merckx zijn eerste Tour de France won.

Eddy Merckx heeft ondertussen ook het peterschap van het project op zich genomen. Hij reisde samen met Courtois reeds naar Parijs om Tour-baas Prudhomme warm te maken voor het plan. "Hij was aangenaam verrast", zegt Courtois. "Hij zei dat hij zo'n historisch getal van Eddy Merckx zeker niet onopgemerkt voorbij zou laten gaan."

Voor een definitieve beslissing over wie de Tour-start in 2019 mag organiseren is het nog even wachten tot in 2017.


Misschien ook interessant: