Giro d'Italia

Il Giro: Pieter Weening doet er nog eentje bij voor Orica

Pieter Weening heeft Nederland een eerste ritzege in de Ronde van Italië geschonken. De Nederlander van Orica-GreenEdge rondde een vlucht succesvol af. Voor de Australische ploeg is het al de derde dagzege. Cadel Evans gaat de tweede rustdag als leider in.

Net voor de rustdag mochten de klimmers nog eens ravotten in hun speeltuin. De finale leek op papier iets minder lastig dan gisteren, maar misschien zou dat de spektakelwaarde wel ten goede komen.

Veertien renners knutselden na een snel eerste wedstrijduur een vlucht in elkaar. Tosh Van der Sande (Lotto-Belisol) was één van de dapperen, ook Weening was op de goede trein gesprongen.

De Nederlander van Orica liet net voor de slotklim zijn metgezellen in de steek en kreeg even later het gezelschap van Malacarne. Het was toen al lang duidelijk dat we een strijd op twee fronten zouden krijgen, want het peloton stond nog steeds vier minuten in het krijt.

In de laatste kilometer speelde Weening het slim en drong hij als een volleerd pistier Malacarne de koppositie op. De Nederlander sleurde zichzelf met lange halen voorbij de Italiaan en verovert zo na drie jaar nog eens de zegepraal in de Giro.

Van de grote tenoren deed Pozzovivo de beste zaak. Hij wipte enkele kilometers voor de top weg en hield een half minuutje winst over aan zijn onderneming. Cadel Evans oogde vandaag wat nerveus, maar mag ook de rustdag in het roze doorbrengen.


Misschien ook interessant: