Giro d'Italia

Il Giro: Roze trui Matthews wint de langste etappe in de Giro

Michael Matthews heeft de zesde rit in de Ronde van Italië gewonnen. De roze truidrager was in een chaotische slotfase sneller dan onze landgenoot Tim Wellens. Cadel Evans werd derde en doet een uitstekende zaak in het klassement. Op alweer spekgladde wegen was Giampaolo Caruso het zwaarste slachtoffer van een massale valpartij.

Door een wegverzakking op het parcours werd de zesde rit met tien kilometer uitgebreid tot 257 km. Vier dappere lieden hadden zin in een marathonvlucht: Bandiera (Androni), Zardini (Bardiani), Fedi (Neri Sottoli) en Torres (Colombia).

Opvallend: van alle teams die een wildcard gekregen hadden, vertoefde er een renner in de vuurlinie. Maar meer dan publiciteit rapen zat er niet in voor de koplopers, die op twaalf kilometer van het einde sneuvelden.

In de aanloop naar de slotklim raakte het peloton verbrokkeld door twee massale valpartijen. De kermende Giampaolo Caruso, ploegmaat van Rodriguez, was het grootste slachtoffer en moest de Giro verlaten op een draagberrie.

Een dozijn renners kon profiteren van de tuimelpertes en begonnen met een ruime marge aan de laatste klauterpartij. Van de grote tenoren had enkel Evans de slag overleefd. Ook roze trui Matthews en onze landgenoot Tim Wellens zaten veilig aan boord van de kopgroep.

Evans maakte er een heel lange sprint om zoveel mogelijk tijd te winnen op zijn achteropgeraakte concurrenten. In de laatste rechte lijn wipte Michael Matthews eenvoudig over de Australiër naar winst. Een sterke Tim Wellens strandde op de meest ondankbare plaats.


Misschien ook interessant: