Giro d'Italia

Il Giro: Orica-trein dendert naar zege in ploegentijdrit

Orica-GreenEdge heeft de ploegentijdrit in de Ronde van Italië gewonnen. De Australische formatie had in Belfast een kleine bonus op Omega Pharma-Quick Step. De Canadees Svein Tuft krijgt met de eerste roze trui een mooi verjaardagscadeau. Voor Garmin werd de ploegenchrono een ware nachtmerrie.

Orica-GreenEdge begon als tweede team aan de ploegentijdrit over 21,7 kilometer. De Australische formatie startte wel bij droog weer, maar kreeg halfweg af te rekenen met wat Noord-Ierse druppels. De Orica-specialisten lieten het niet aan hun hart komen en zetten meteen een erg scherpe tijd neer.

Het werd ook snel duidelijk dat wie vroeg gestart was, vandaag in het nadeel zou zijn. Bij een nat wegdek bouwden Movistar (Quintana) en Katjoesja (Rodriguez) vooral voorzichtigheid in. Zij konden geen aanspraak maken op de dagzege.

De spanning kwam pas terug toen in de slotfase BMC en Omega Pharma-Quick Step richting de aankomst snelden. OP-QS, de wereldkampioen in deze discipline, kwam er uiteindelijk nog het dichtst bij, maar strandde op vijf seconden.

Orica maakt zo zijn favorietenrol waar. De Canadese hardrijder Svein Tuft, die vandaag 37 jaar wordt, kwam als eerste over de streep en mag morgen in de roze trui vertrekken.

Bij de klassementsrenners zijn Rigoberto Uran (OP-QS) en Cadel Evans (BMC) de morele winnaars. Zij konden profiteren van de droge weersomstandigheden en deelden een eerste tik uit aan onder anderen Quintana, Pozzovivo en Rodriguez.

Voor Garmin werd de ploegentijdrit een echte nachtmerrie. Liefst vier renners gingen halfweg de chronoproef tegen de vlakte. Kopman Daniel Martin, nota bene een Ier, was er het ergst aan toe. Hij moest zelfs de wedstrijd verlaten, nog voor de Ronde van Italië goed en wel zijn geboorteland aansnijdt.

Svein Tuft (eerst rozetruidrager): "Wat een fantastische dag. Het begon vandaag nochtans met veel stress, maar het is echt ongelooflijk om zo je verjaardag te kunnen vieren. Dit maak je maar één keer in je leven mee. Ik kan de ploegmaats niet genoeg bedanken voor dit verjaarsgeschenk. Ik voel me echt gelukkig dat ik deze kans krijg. Deze ploeg telt geen ego's."


Misschien ook interessant: