Amstel Gold Race

Gilbert triomfeert voor de derde keer in de Amstel Gold Race

Philippe Gilbert heeft voor de derde keer in zijn carrière de Amstel Gold Race gewonnen. De BMC-renner reed weg op de Cauberg en hield zijn inspanning vol tot aan de streep. Jelle Vanendert legde beslag op de tweede plaats.

De aanloop naar de finale was klassiek en dus niet zo opwindend: tien vluchters, met de Belgen Van Hecke en Vanlandschoot, werd geen strobreed in de weg gelegd in de eerste uren. Hun maximale voorsprong was net geen kwartier.

Nog voor de strijd echt kon losbarsten, stapten drie grote namen er al uit: favoriet Rodriguez, outsider Daniel Martin en "vergane glorie" Andy Schleck waren vroeg in de race in een val betrokken.

In de spits bewezen Van Hecke en Riblon over de beste benen te beschikken. De favorieten kregen heel wat klimmetjes om zich op uit te leven, maar het waren de mannen van de tweede lijn (Stybar, Van Avermaet, Fuglsang, Weening, Voeckler, ...) die als enigen oorlog wilden voeren.

Maar meer dan het voorspel verzorgen, wat dat niet. De gokkers in het peloton hadden de juiste keuze gemaakt, want op zeven kilometer van de finish kwam alles samen.

BMC zorgde ervoor dat niemand nog zou wegrijden voor de Cauberg, waardoor een pakket van zo'n 50 renners naar de voet van de slothelling stoomde.

Op de Cauberg opende Samuel Sanchez de debatten. De motor van de Spaanse ploegmakker van Gilbert viel snel stil. Gerrans waagde zijn kans, maar had geen antwoord in huis op de cartouche van Gilbert.

In de uitloper naar de finish hield de BMC-Belg zijn voorsprong vast. Jelle Vanendert maakte het Belgische succes compleet met een tweede plaats. Gerrans werd net als vorig jaar derde.

Voor Gilbert is het zijn derde overwinning in de Amstel Gold Race. Ook in 2010 en 2011 mocht onze landgenoot het zegegebaar maken. Woensdag staat de Waalse Pijl op het programma, zondag Luik-Bastenaken-Luik, de lievelingsklassieker van Gilbert.


Misschien ook interessant: