Amstel Gold Race

Gilbert: 'Ik kan nog altijd het verschil maken'

Na zijn zege in de Brabantse Pijl lijkt Philippe Gilbert net op tijd klaar voor zijn heilige week. Zondag wacht met de Amstel Gold Race de eerste echte afspraak. Maar zijn ploeg BMC heeft met Greg Van Avermaet nog een ijzer in het vuur. Sporza voelde beide BMC-kopstukken aan de tand.

"De Brabantse Pijl is een mooie koers. Het deed deugd om daar te winnen", steekt Philippe Gilbert van wal. "Maar het is geen WorldTour-wedstrijd. Het niveau in de Amstel zal hoger liggen, met een pak meer favorieten. Maar de overwinning was goed voor het vertrouwen."

Gilbert ging vandaag een kijkje nemen op het parcours. Wat heeft hij geleerd uit die verkenning? "Het is altijd belangrijk om te verkennen. Je leert de obstakels kennen en weet nu uit welke richting de wind zal waaien. Alleen daarom al is het belangrijk."

De aankomst van de Gold Race ligt wel al even niet meer op de top van de Cauberg. De renners moeten na de top nog zo'n twee kilometer afleggen tot de finish, zoals dat op het WK in 2012 het geval was. En toen won... Philippe Gilbert.

"Ik heb tijdens de verkenning toch teruggedacht aan het WK. Maar na de laatste beklimming zal de wind een grote rol spelen. Met tegenwind wordt het moeilijk om alleen stand te houden."

In elk geval, Gilbert lijkt klaar voor zijn belangrijke afspraken. "Ik ben goed en kan nog altijd het verschil maken."

Greg Van Avermaet, ploegmaat van Gilbert bij BMC, rijdt zondag zijn laatste voorjaarskoers. Is hij nog fris na een lang voorjaar? "Ik denk dat ik nog kan meespelen voor de overwinning", vertelt Van Avermaet.

"De conditie is nog altijd goed, maar het wordt nu vooral een mentale kwestie. Ik heb deze week goed kunnen recupereren van Parijs-Roubaix. De frisheid zal een groot verschil maken."

"Ik ben toch wel blij dat het na zondag gedaan zal zijn. Ik sleep me wat naar het einde, maar ben nog gemotiveerd. Al doen weinig renners nog de combinatie tussen de kassei- en klimklassiekers."

"Het is altijd wat moeilijk als je weet dat de andere renners al aan het rusten zijn, terwijl ik nog op mijn voeding let en hard train. Maar een weekje extra maakt uiteindelijk weinig verschil."

Zal Van Avermaet zondag zijn eigen kans gaan, of rijdt hij in dienst van Philippe Gilbert? "Dat zal de koers uitwijzen. We zijn allebei goed. We moeten samen in de finale komen en dan zien we wel wie nog goed is. Maar ik maak er geen probleem van om in de laatste kilometers voor Gilbert te rijden. Ik wil zelf aanvallen, maar als ik geen goed gevoel heb, spaar ik me tot het einde."


Misschien ook interessant: