Vuelta Ciclista al País Vasco

Wout Poels wint Baskische koninginnenrit

Wout Poels heeft de vierde rit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Nederlander van Omega Pharma-Quick Step maakte het verschil op de slotklim. Alejandro Valverde werd tweede, Alberto Contador blijft leider.

Vijf cols (drie van tweede en twee van eerste categorie) kreeg het peloton in deze koninginnenrit voorgeschoteld. En van kilometerpaal 20 tot na de top van de eerste klim zong een kopgroepje van vijf, met onder meer Luis Leon Sanchez, het uit.

Op die col van tweede categorie gaf wereldkampioen Rui Costa een snok aan het peloton, dat daardoor in tweeën scheurde. De grote namen waren mee en de vluchters waren er daardoor aan voor de moeite.

Een nieuwe kopgroep kreeg vorm, met de Nederlander Dumoulin, Gastauer, Durasek, Sicard en Herrada. Herrada (Movistar) moest er op een van de volgende beklimmingen af, maar zijn plaats werd ingenomen door zijn ploegmaat Izagirre.

Op het vlakke stuk tussen de voorlaatste en de laatste klim denderde het peloton, gemend door Tinkoff, Movistar en Omega Pharma-Quick Step, over de vluchters heen.

Op de slotklim, naar het heiligdom van Arrate, gooide Contador twee keer een bommetje, Valverde kon telkens makkelijk mee en de twee hielden hun benen stil. Met hun derde versnelling gingen ze op zoek naar vier renners die net daarvoor weggeraakt waren.

Ze geraakten er ook bij, alleen was Wout Poels vlak voor de top weggeglipt. De Nederlander hield in de vlakke en licht dalende laatste twee kilometer stand en bezorgt de Belgische ploeg zo al haar tweede ritzege in deze Ronde van het Baskenland, na die van Tony Martin in de tweede rit.


Misschien ook interessant: