Schoten (a)

'We hebben geen extra veiligheidsmaatregelen genomen'

Vanmiddag wordt in de provincie Antwerpen de 102e Scheldeprijs gereden. Na de intussen ontelbare valpartijen van de afgelopen weken houden waarnemers hun hart vast. Organisator Ronald De Witte is evenwel niet banger dan gewoonlijk voor onheil.

"We maken ons élk jaar en in élke wedstrijd zorgen over valpartijen en de veiligheid van de renners", zegt De Witte. "Niemand ziet graag een renner tegen de vlakte gaan, aangezien de gevolgen zwaar kunnen zijn."

"Maar het is absoluut niet zo dat de schrik er nu inzit. Wij zijn al van september 2013 met deze wedstrijd bezig. Met de politie: lokale, federale en die van de weg. Plus daarbij nog vele anderen."

"We beschikken over 350 seingevers op het parcours en nog eens 20 mobiele seingevers op de motor... We doen er echt alles aan om de wedstrijd in goeie omstandigheden te laten verlopen."

"Extra maatregelen hebben we niet genomen, aangezien we alles al tot en met beveiligd hebben. Maar het is nu eenmaal zo dat renners mensen zijn. Het zijn geen robots. En mensen kunnen nu eenmaal foutjes maken. We kunnen toch niet op de E19 gaan rijden?"

"In het dagelijkse leven is dat net zo. Er zijn verkeerdsdrempels, wegversmallingen en noem maar op. En toch hoor ik elke ochtend op de radio dat er hier een ongeluk gebeurd is en daar..."

Het lijkt erop dat er tegenwoordig meer gevallen wordt in het peloton dan vroeger. De Witte: "Ik ben zelf 15 jaar prof geweest en in mijn tijd werd ook gevallen, al zou het kunnen dat er nu in bepaalde wedstrijden meer gevallen is. Maar goed, dat hoort erbij. Ik vind in elk geval zeker niet dat renners roekelozer geworden zijn."

De Scheldeprijs is een uitgelezen kans voor sprinters om de overwinning na te jagen. Wie zou voor de organisatie de perfecte winnaar zijn? "Als we een mooie wedstrijd krijgen met een mooie winnaar, dan is het goed voor mij. Of dat een Belg is of voor de derde keer op een rij Marcel Kittel, dat maakt niet uit."


Misschien ook interessant: