Dubai Tour

Toprenners in eerste Dubai Tour

Na Qatar en Oman zijn in 2014 ook de Verenigde Arabische Emiraten aan de beurt. De expansiedrift van de UCI kent geen grenzen en dus kan het dat vanaf woensdag de beste renners ter wereld in de omgeving van Dubai hun kilometers maken. "Mooie skyline hier in de woestijn."

Zoals Giro-winnaar Vincenzo Nibali het verwoordt: "Dubai is nieuw terrein voor het professionele wielrennen. Sagan is hier, Cancellara. De grote namen. Het is nu al een groot succes."

In vier dagen tijd komen alle wielerdisciplines aan bod. De ronde begint met een tijdrit van tien kilometer. Hardrijders als Fabian Cancellara, Taylor Phinney en Tony Martin hebben snode plannen. "Ik kom hier om het klassement te winnen", stelt Martin. "Al zal het niet makkelijk worden. De wind zal een beslissende rol spelen."

In de derde etappe wordt er geklommen, al is het geen hooggebergte. "Het is niet echt een koers voor klimmers", weet Joaquim Rodríguez. En ook Alejandro Valverde zegt vooral aan de start te staan om "te genieten van goede wegen en goed weer". Wereldkampioen Rui Costa rijdt in Dubai zijn eerste meters voor Lampre. "De koers past niet echt bij mij, maar als zich een kans voordoet op succes, neem ik die wel."

Er zijn twee echte kansen voor de sprinters, die met Mark Cavendish en Marcel Kittel goed vertegenwoordigd zijn. De Brit kan er voor het eerst zijn nieuwe trein testen. "Het is mooi dat Mark Renshaw en Alessandro Petacchi voor mij willen rijden. Samen met Tony Martin vormen zij een formidabele trein. Met een sterke en gemotiveerde ploeg gaan we voor alle dagzeges."

Giant-kopman Kittel is niet zo zeker van massasprints. "Ik ben hier al een paar dagen. De skyline van Dubai is echt geweldig, zeker vanuit de woestijn. Ik denk niet dat er zoveel sprints zullen zijn, want er staat aardig wat wind."

"Het is een mooie voorbereidingskoers", probeert Wout Poels de aanwezigheid van de wereldtoppers te verklaren. "Het is vroeg in het seizoen en de omstandigheden zijn hier goed, qua temperatuur. Of hier ook wat te verdienen valt? Ik heb niet naar het prijzengeld gekeken, maar waarschijnlijk wel ja."

De Nederlander rijdt in Dubai voor het eerst in de kleuren van Omega Pharma - Quick-Step. "Ik ben al twee keer op trainingskamp geweest. Dat voelde wel goed. Het is een leuke ploeg, ik voel me er wel thuis." Of hij zelf kans heeft op succes in Dubai, weet Poels niet. "Het parcours is niet echt op mijn lijf geschreven. Er wordt niet veel geklommen. Maar het is wel van belang gelijk goed te rijden. Ik heb er heel veel zin."


Misschien ook interessant: