'Iedereen is blij dat het afgelopen is met Di Luca'

De Italiaanse toprenner Danilo Di Luca heeft dopinggebruik toegegeven én meteen ook zijn collega-Giro-renners beschuldigd. "Ik heb niet veel nieuws gehoord", zegt Renaat Schotte in Reyers Laat. Ex-ploegmaat Kevin Hulsmans vindt de Italiaan "geen aangename, wat arrogante persoon": "Hij wil zijn schuld in andermans schoenen schuiven."

De koffer van Hulsmans stond vorig jaar klaar om naar de Giro te vertrekken, toen zijn team Vini Fantini hem zei dat het niet meer hoefde. Het team had Di Luca ingehuurd en die nam zijn plaats in. Met de bekende gevolgen: een derde dopinginbreuk én dus een levenslange schorsing.



"Ik heb hem nooit gezien in de ploeg", zegt generatiegenoot Hulsmans. "Als concurrent heb ik er vroeger wel tegen gereden, zo ook in de Giro van 2009. Ik vond hem geen aangename en een wat arrogante persoon. Hij was de koning op de fiets en de rest was van nul waarde."

"Hij lag nooit echt goed in het peloton. En als je de reacties bekijkt na wat er gebeurd is in de Giro van vorig jaar, denk ik dat iedereen wel heel blij was dat het afgelopen was met hem."

Di Luca bekent in een interview op de Italiaanse tv dat hij op zijn 20e met doping begon, omdat concurrenten die hij de ene week nog klopte, hem de andere week achter zich lieten. De 38-jarige zegt ook dat "90 procent van het Giro-peloton epo gepakt heeft, want zonder kun je niet in de top 10 eindigen".

Hulsmans (35) is geen prof meer, maar wel elite zonder contract bij Vastgoedservice. Hulsmans reed in 2009 de Giro. "Maar ik deed het zonder doping", zegt Hulsmans, die ook verklaart dat hij nooit epo of iets anders nam.

"De stelling van Di Luca is "anderen pakken, omdat die beter zijn dan ik". Die stelling moet veranderen. Iemand kan ook meer talent hebben. Dat kun je niet met doping inhalen. Ik denk dat Di Luca een heel slecht gedacht had over zichzelf. En dat hij naar doping greep om beter te worden dan diegene met meer talent."

"Kan het niet de waarheid zijn?", probeerde presentator Lieven Van Gils. "Hij heeft toch niets te verliezen en de waarheid kwetst."

Hulsmans: "Hij kwetst inderdaad collega's, omdat hij niet de volledige waarheid vertelt. Hij probeert zijn schuld in iemand anders zijn schoenen te schuiven."

Waarom doet Di Luca dit dan? "Ik heb geen idee", zegt Sporza-wielerjournalist Renaat Schotte. "Hij beschuldigt zichzelf en riskeert zo zijn Giro-zege van 2007 kwijt te raken."

"Hij heeft wel een kleine fietsenfabriek. Misschien denkt hij dat slechte reclame ook reclame is."

Schotte stipt wel het jaar 2009 aan. "Ik denk dat dat een heel belangrijk jaar is in de wielergeschiedenis. Het is het tweede jaar dat het biologisch paspoort gebruikt werd. Sindsdien zijn de mazen van het net zo fijn dat je bijna niet meer kunt gebruiken als beroepsrenner."

"Of je moet een domme renner zijn, zoals Di Luca er een geweest is. Hij is betrapt bij zijn rentree na 15 maanden schorsing. Ongelooflijk."

Vanwaar komt dan die 90 procent-uitspraak? "Ik denk dat Di Luca praat over de periode voor 2008-2009. Of hij dat bedoelt voor nu, kun je eigenlijk niet concluderen."

"Die cesuur indachtig zit er eigenlijk weinig nieuws in zijn interview. Alles was al bekend. Hij doet een doorslagje van het Armstong-interview. Nieuws heb ik niet vernomen. Voor mij is het wielrennen nu wel cleaner dan ooit. En ik ben geneigd dat te geloven."

Di Luca haalde in zijn interview ook het bestaan van ingebouwde motortjes aan, die tot 150 watt extra kracht geven. "Ik weet dat zulke fietsen bestaan, maar geloof niet dat die in de wielersport zitten", zegt Hulsmans. "Er zijn onverwachte controles. Ze betrappen zo renners op doping, waarom dan niet op motortjes."


Misschien ook interessant: