Tour Down Under

Diego Ulissi boekt sprintsucces in de Tour Down Under

De tweede rit in Australië is geëindigd op een zware spurt. Door de lastigheidsgraad van de laatste kilometers moesten de rassprinters passen. Diego Ulissi (Lampre) kwam als een duiveltje uit een doosje naar de finish en mocht zijn armen omhooggooien. Simon Gerrans behoudt de leiding. Ulissi, tweevoudig wereldkampioen op de weg bij de juniores, lost André Greipel af op de tweede plaats.

Een trio leidde het spektakel richting Stirling, waar drie plaatselijke rondjes de slotfase behelsden, in goeie banen. De Nederlander Boy van Poppel en de Australiërs William Clarke en Campbell Flakemore kregen een minuut of drie van het peloton.In een niet te onderschatten finale ging Flakemore als eerste door de knieën. In de slotronde was Van Poppel en Clarke hetzelfde lot beschoren: de energie was uit de tank. De grote groep, gemend door Lotto-Belisol en het Orica van leider Gerrans, riep de vluchters tot de orde.

Het gevecht naar de finish kon losbreken. Sky piloteerde eerst Ian Stannard en daarna Richie Porte in de loopgraven. Het tempo lag ontzettend hoog, maar de grote afscheiding bleef uit. Intussen was André Greipel lek gereden, maar de Duitser werd door een ploegmaat teruggebracht in het strijdgewoel.

De laatste kilometers waren echter te hoog gegrepen voor Greipel en zijn collega-krachtpatsers. Gerrans en Cadel Evans eisten in hun afwezigheid de hoofdrollen op en leken hun tweestrijd in de eindsprint van het Australische kampioenschap nog eens dunnetjes over te doen. Maar dat was buiten Diego Ulissi gerekend. De 24-jarige Italiaan koos de rechterkant van de weg en flitste de Australische kemphanen binnenkant bocht voorbij.

Diego Ulissi: "Ik had deze rit allang aangekruist. Deze lastige finale was me omzeggens op het lijf geschreven. Winnen is echter nog een ander paar mouwen, want ik dacht dat Gerrans me nog zou inhalen in de laatste meters. Dat bleek gelukkig dus niet het geval. Ik ben voor het eerst in Australië en ben echt onder de indruk van de vele wielerfans die hier telkens komen kijken. Ik ben hier om me voor te bereiden op Milaan-Sanremo, ik lig goed op schema."

Simon Gerrans: "Natuurlijk had ik maar al te graag mijn tweede ritoverwinning op rij geboekt. Het was nipt. Ik wist dat Ulissi een heel gevaarlijke klant zou worden, maar ik was toch verrast over de snelheid die hij nog kon ontwikkelen in de laatste rechte lijn. De Italiaan is zeker een kandidaat voor de eindoverwinning."


Misschien ook interessant: