Ballan staat tot januari 2016 aan de kant

Het Italiaans olympisch comité (CONI) heeft voormalig wereldkampioen wielrennen Alessandro Ballan voor twee jaar geschorst. De Italiaan heeft altijd ontkend dat hij doping heeft gebruikt en zegt dat hij zijn toevlucht tot ozontherapie had gezocht om sneller te herstellen van een virus.
De feiten dateren van 2008 en vooral 2009, een periode waarin Ballan voor de Italiaanse Lampre-ploeg reed. Hij wordt ervan verdacht, samen met enkele ploegmaats, bloeddoping te hebben gebruikt.

Ballan ontkent dat en zegt dat hij zijn toevlucht had gezocht tot ozontherapie om sneller te herstellen van cytomegalie.

"Ik was  wereldkampioen en wou me tonen in de Giro", zei hij. "Ik had gehoord dat ozontherapie zou helpen."

Er zijn verschillende methodes om ozontherapie toe te passen. Een daarvan bestaat erin bloed af te laten aftappen en te behandelen met ozon. En het WADA verbiedt elke transfusie met bloed.

Het CONI hecht niet veel geloof aan de uitleg van Ballan en eiste een schorsing van twee jaar. Die eis is vandaag ingewilligd. De schorsing begint ook pas vandaag en loopt dus tot en met 16 januari 2016. Voor de 34-jarige Ballan kan dat dus het einde van zijn carrière betekenen.


Misschien ook interessant: