'Verbruggen zei: 'Ik bepaal wie positief is''

Photo: courtesy Wim Dingemanse

Photo: courtesy Wim Dingemanse

Oud-UCI-voorzitter Hein Verbruggen komt meer en meer onder vuur te liggen. Na Lance Armstrong zeggen nog wel meer oud-wielrenners dat de 72-jarige Nederlander de dopingstrijd manipuleerde. Het Algemeen Dagblad maakte een reconstructie van zijn machtsjaren. "Ik sprak met hem over het epo-gebruik in de jaren 90. Hij zei me dat ik overdreef", zegt Edwig Van Hooydonck.

Begin deze week kaartte Armstrong in een interview met de Daily Mail aan dat Verbruggen een positieve dopingtest van de Amerikaan uit de Tour van 1999 - de eerste die hij zou winnen - hielp verdoezelen. Verbruggen, UCI-preses van 1991 tot 2005, reageerde met: "Wie gelooft Armstrong nog?"



Maar de Nederlandse krant AD laat nog meer ex-renners aan het woord, die een dubieuze dopingrol van Verbruggen aanklagen.

Zo zegt de Nederlander Peter Winnen dat "ploegleiders als Walter Godefroot in de begintijd van epo tevergeefs bij de UCI aan de bel trokken. Maar daar is niets mee gedaan."

Edwig Van Hooydonck, die stopte toen de epotrein rond hem op gang kwam, praatte rechtstreeks met Verbruggen en kwam ook van een kale reis thuis. "Nadat ik gestopt was, heb ik een gesprek gehad met Verbruggen. Ik vertelde hem wat er speelde: dat epo sinds het begin van de jaren 90 in opmars was. Hij zei dat ik overdreef."

Het verhaal van Peter Stevenhaagen beschuldigt Verbruggen nog het meest. De ex-renner van PDM had in de Ronde van Zwitserland van 1988 gezegd dat het wielrennen slecht wordt geleid. Twee dagen later stapte Verbruggen bij hem in de lift.

"Jij hebt een probleem, jongen", zou Verbruggen Stevenhaagen, toen 23, gezegd hebben. "Renners als jij kan ik maken of breken. Ik bepaal wie er positief is. Ik weet drommels goed wat er aan de hand is bij PDM."

"Na die confrontatie moest ik veel vaker dan normaal naar de dopingcontrole. Ik was bang en durfde niks te nemen in de Tour van 1988. De celestone- en testosteronbolletjes gooide ik weg", zegt Stevenhaagen in AD.

Naar aanleiding van de beschuldigingen van Armstrong deed ook Giorgio Squinzi, de baas van de Italiaanse topploeg Mapei, een boekje open over Verbruggen in de Italiaanse media.



"Toen ik eind jaren 90 tegen Verbruggen mijn twijfels uitsprak of een klassement in een grote ronde nog wel "proper" behaald kon worden, dreigde Verbruggen ermee mijn ploeg voor eeuwig te laten diskwalificeren."

AD belde Patrick Lefevere, toen ploegleider bij het grote Mapei van Bartoli, Tafi, Bettini en Museeuw. Die zei dat Verbruggen die bedreigingen niet direct tegen hem heeft uitgesproken. "Maar ik schrik ook niet van deze woorden. Ik heb zelf genoeg ervaringen met Verbruggens weinig democratische manier van praten."

Het Algemeen Dagblad probeerde herhaaldelijk Verbruggen te bereiken om een reactie te geven op de aantijgingen, maar de wielerbobo gaf niet thuis.



Ondertussen probeert Lance Armstrong nog altijd de schade te beperken na zijn dopingbiecht. Heel wat sponsors eisen dat de Amerikaan de verworven premies, die hij kreeg bij zijn Tour-successen, terugbetaalt.

Zo moest Armstrong aan verzekeringsmaatschappij Acceptance Insurance 2,2 miljoen euro betalen. Maar het kwam tot een minnelijke schikking, waardoor Armstrong ook geen verklaring onder ede moest afleggen.


Misschien ook interessant: