World Championship, Road, Elite (F)

Vos verovert derde wereldtitel

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Marianne Vos is in Florence voor de derde maal en voor de tweede keer op rij wereldkampioene op de weg geworden. De 26-jarige Brabantse kwam na 140 kilometer alleen aan.

Zoals verwacht ontpopte de race zich als een strijd tussen de Nederlandsen en de Italiaansen. Zij maakten de koers hard, waardoor op 40 kilometer van de meet nog maar 40 rensters in aanmerking kwamen voor het eremetaal.

Vervolgens traden twee aanvalsplannen in werking. Nederland wilde topspurtster Giorgia Bronzini lossen en het gastland trachtte uit volle macht het leven van Vos zo zuur mogelijk te maken. Met enige assistentie van Evelyn Stevens slaagde het Oranje-plan.

De Amerikaanse klimgeit ging in de voorlaatste ronde flink op de pedalen staan en slechts tien rensters konden volgen. Het blauw van de Italiaansen was weliswaar in de meerderheid (3 om 2), maar de gevreesde Bronzini was gelost.

Anna van der Breggen cijferde zich in de kopgroep vervolgens weg voor Vos en loodste haar kopvrouw in een zetel naar de laatste klim.

Op de korte, maar venijnige Via Salviati nam Vos op imposante wijze de benen. Het gaatje dat ze sloeg was niet groot, maar groot genoeg voor de wereldtitel.

Achter de winnares pakte Emma Johansson zilver en Rossella Ratto brons. Van der Breggen eindigde als vierde.


Misschien ook interessant: