World Championship, Road, Elite

Vansummeren: 'Appreciatie voor mijn werk vorig jaar'

Photo: courtesy
Willem Dingemanse

Photo: courtesy
Willem Dingemanse

De meest verrassende naam in de WK-selectie van Carlo Bomans voor Firenze is wel Johan Vansummeren. De noeste werker van Garmin is maar wat blij dat hij erbij is. "Ik ben heel trots op mijn selectie. Ik zie dit als een appreciatie voor mijn werk vorig jaar", zegt Vansummeren in Het Belang van Limburg.

Vorig jaar in Valkenburg speelde Vansummeren zijn rol op weg naar de wereldtitel van Philippe Gilbert. Eerst zette hij vakkundig Tom Boonen uit de wind, later haalde hij samen met Kevin De Weert een groep van 30 terug.

"Ik had met Bomans gesproken in de Vuelta, maar de zekerheid kreeg ik ook maandag pas. De plaatsen waren duur, het was niet makkelijk om coach te zijn dit jaar. Ik zie in mijn selectie ook appreciatie voor mijn werk van vorig jaar."

Met zeven in plaats van met negen wordt de helpersjob van Vansummeren anders in Firenze. "Vorig jaar domineerden wij Belgen de koers. Wij bepaalden hoe ver de kopgroep mocht uitlopen en wanneer we de vluchters terugpakten. Daarvoor zijn we nu met te weinig."

"Twee man minder betekent dat je 100 kilometer minder op kop kan rijden. We zullen afwachtender koersen en ik zal later aan het werk moeten, lijkt me."

Bomans mikt op de top vijf, mikt Vansummeren niet op meer? "Top vijf kan ook winnen zijn. Top vijf betekent dat je mee bent in de finale, en dan moet de munt gewoon juist vallen."

Vansummeren reed de Vuelta in de aanloop naar het WK in de hoop erbij te mogen zijn. "De Vuelta is de beste manier om te bewijzen dat de conditie goed zit. Ik heb er mijn selectie aan te danken. We kregen in Spanje veel bergen voorgeschoteld. Het was geen makkelijke ronde, maar wel de juiste voorbereiding op het WK. Ook in Firenze wordt het veel klimmen."


Misschien ook interessant: