Vuelta a España

La Vuelta: Moedige Mollema verschalkt aanstormend peloton

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Bauke Mollema heeft de sprinters verrast in de 17e etappe van de Vuelta. De Nederlander van Belkin muisde er in het slot van onder en hield vol. Nibali blijft leider. Pozzovivo en Pinot raakten verzeild in een derde waaier en verloren tijd.

Adam Hansen (Lotto-Belisol) en Francisco Javier Aramendia (Caja Rural) zorgden voor het enige pigment in de eerste wedstrijdhelft. Het tweetal verzamelde een maximale voorsprong van 8'10", maar onder aanvoering van Lampre en Orica kwam het peloton stelselmatig terug.

Op veertig kilometer van het einde maakte Saxo gebruik van de wind om het peloton in waaiers te trekken. Domenico Pozzovivo en Thibaut Pinot, de nummers vijf en zeven in de stand, hadden de slag gemist en raakten verzeild in de derde waaier.

Door het razende tempo was het liedje van Hansen en Aramendia abrupt uitgezongen. Diego Ulissi lanceerde een aanval op de steile pukkel naar het kasteel van Burgos, zo'n 8 kilometer voor het einde. De Italiaan van Lampre kreeg niet veel ruimte en werd snel weer ingerekend.

Een groepssprint van een man of 30 leek in de maak, maar dat was zonder Bauke Mollema gerekend. De Nederlander versnelde onder de boog van de laatste kilometer en hield stand. Hagen en Richeze moesten vrede nemen met de dichtste ereplaatsen.

De schade voor Pozzovivo en Pinot liep uiteindelijk op tot anderhalve minuut, waardoor Roche zich in de top vijf nestelt.


Misschien ook interessant: