Vuelta a España

La Vuelta: Gilbert wint voor het eerst in regenboogtrui

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

De kop is er eindelijk af voor Philippe Gilbert. Onze landgenoot heeft voor het eerst gewonnen in de regenboogtrui. In de sprint van de twaalfde Vuelta-rit remonteerde hij Boasson Hagen.

Cofidis-Belg Romain Zingle deed een gooi naar zijn eerste profzege door mee te glippen in de vlucht van de dag. De Uruguayaan Fabricio Ferrari en de Fransman Cédric Pineau waren goeie partners in crime, maar ondanks een maximale voorsprong van iets meer dan zes minuten was het snel duidelijk dat het een hopeloos gevecht was.

Op iets minder dan 20 kilometer van finishplaats Tarragona, ter hoogte van de illustere badplaats Salou, was het liedje van Zingle en co uit. Tony Martin probeerde het nog in zijn eentje, maar zijn uitval was niet meer dan een voetnoot.

De laatste kilometers door het centrum van Tarragona kondigden zich aan als erg gevaarlijk, met een opeenvolging van bochten, rotondes en wegversmallingen. Gilbert was steeds goed voorin te vinden, maar het was niet meteen duidelijk wat hij in zijn schild voerde.

Op de lichtjes hellende aankomststrook liet Uran een gat vallen voor zijn ploegmaat Boasson Hagen. De Noor sloeg een kloof en waande zich zegezeker, maar dat was buiten de indrukwekkende eindjump van Gilbert gerekend. Gianni Meersman versierde nog een mooie ereplaats.Gilbert maakte maar al te graag voor het eerst in een jaar het zegegebaar. Breed lachend betrad hij het podium.

"Het is een moeilijk jaar geweest, dus ben ik zeer gelukkig dat het nu gelukt is", zegt Gilbert. "Ik wil iedereen bedanken die me al die tijd blijven steunen is: mijn team BMC, mijn familie en mijn vrienden. Deze overwinning is ook speciaal, omdat hier een takje van mijn familie woont. Ik ben blij voor hen."

"De finale was wel gevaarlijk, met al die rotondes en kasseitjes. Daarom reed ik in de laatste 20 km in de voorste rijen. Dat kostte me energie, maar ik hield nog wat over voor het einde."


Misschien ook interessant: