Benelux Tour

Gilbert moet Démare laten voorgaan in Vorst

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Arnaud Démare (FDJ) heeft na een spurt bergop de tweede rit in de Eneco Tour gewonnen. Wereldkampioen Philippe Gilbert strandde op de tweede plaats. Démare is ook de nieuwe leider. "Ik heb mezelf toch wel verrast vandaag", reageert de 21-jarige Fransman.

Het was opnieuw Topsport Vlaanderen dat vandaag met Tim Declercq in de aanval trok. Even later kwam ploegmaat en zwartetruidrager Laurens De Vreese aansluiten met Mathew Hayman (Sky) en Gediminas Bagdonas (AG2R).

De kopgroep reed al snel zeven minuten bijeen, maar leek geen bedreiging te vormen voor het peloton. Pas op de Alsemberg ging het tempo van het peloton stevig de lucht in. Met aanvallen van Gert Steegmans en Niki Terpstra probeerde Omega Pharma-Quick Step dichter bij de koplopers te geraken, maar tevergeefs.

Op 11 kilometer van de streep waren van de koplopers enkel Mathew Hayman, Laurens De Vreese en Tim Declercq overgebleven. Zij hadden nog een minuut voorsprong op het peloton en droomden even van de ritzege, maar werden in de laatste vijf kilometer toch nog gegrepen.

In de slotkilometer ging het er hard aan toe. Er viel een klein gaatje in het peloton, maar BMC reed het dicht. De Amerikaanse ploeg bracht Philippe Gilbert helemaal vooraan en trok voor hem de sprint aan. De wereldkampioen leek op weg naar winst, maar Arnaud Démare remonteerde de wereldkampioen met de vingers in de neus. Gilbert werd tweede en Tyler Farrar (Garmin) derde.

Mark Renshaw reed lek op twee kilometer van de finish en verliest zo zijn leiderstrui aan ritwinnaar Démare.

Arnaud Démare: "Ik voelde mij niet echt super, dus heb ik mezelf wat verrast. Zeker ook omdat Gilbert en Pozzato goed geplaatst zaten en die zijn moeilijk te kloppen. Maar ik zat goed geplaatst. Ik ben aangegaan en werd niet meer geremonteerd. Lastige aankomsten zijn mijn specialiteit, op deze manier heb ik al vaker gewonnen. Ben ik de nieuwe leider? Dat wist ik nog niet. Maar dat ik de dubbel pak, maakt deze zege extra speciaal."

Laurens De Vreese (leider strijdlust): "Normaal gezien is het een loterij om weg te geraken, maar ik had geluk want ik was nu al voor de tweede dag mee. Het kost wel veel energie, maar het loont de moeite. De komende dagen doe ik het rustiger aan. Maar de rit van zondag staat in het vet aangeduid in mijn agenda."


Misschien ook interessant: