World Championship, Road, Elite

'Met 7 renners zullen we het WK niet controleren'

Photo:
© Radioshack Leopard

Photo:
© Radioshack Leopard

België zal zeven profs afvaardigen voor de wegrit van het wereldkampioenschap in Firenze. Door onze 11e UCI-plaats zag het er even naar uit dat bondscoach Carlo Bomans er zelfs maar zes mocht meenemen. "Het zit al een tijdje tegen", zegt Bomans.

Laten we toch even positief zijn: nu België niet meer in de top tien van de UCI-lijst staat, leefde de vrees dat ons land op het WK maar met zes mannen aan de start zou mogen komen. Gelukkig blijken er dat nu zeven te zijn.

"Omdat Polen en Slovakije hun UCI-punten met minder dan vijf renners behaald hebben, hebben ze ondanks hun toptienplek maar recht op zes in plaats van negen WK-deelnemers", zegt Jos Smets van de KBWB in Het Laatste Nieuws.

"De zes vrijkomende tickets worden verdeeld onder de landen op de plaatsen 11 tot en met 16 (en daar profiteert België met zijn elfde plaats dus van, red)."

"Hoe het komt dat we maar elfde staan? Ik zie drie redenen: de internationalisering van het wielrennen, een overdosis pech en te weinig Belgische overwinningen na twee prachtseizoenen", zegt Smets.Ben Hermans kon met de negende plaats in de eindstand van de Ronde van Polen een toptienplaats voor België veiligstellen, maar door pech mislukte dat. "Na twee kilometer ging mijn ketting eraf in de afsluitende tijdrit", zegt Hermans in Het Nieuwsblad.

"Ik heb 20 seconden stilgestaan en voor je weer op gang bent, verlies je snel een halve minuut. Uiteindelijk kwam ik 22 seconden te kort voor de negende plaats. Dit is doodjammer. Ik zit er erg mee. Voor mezelf en voor België. De twaalfde plek in de eindstand levert evenveel punten op als de 100e: nul. Het is alsof België niet in de UCI-top tien mág staan."


Misschien ook interessant: