O'Grady: 'Ik nam epo voor Tour van 1998'

Photo: courtesy
Michel Déjus

Photo: courtesy
Michel Déjus

Stuart O'Grady heeft bekend dat hij in de aanloop naar de Tour van 1998 epo gebruikt heeft. De Australiër kondigde eerder deze week het einde van zijn carrière aan. "Het zwaarste moment was toen ik maandag in Parijs alles moest opbiechten aan mijn ouders."

In een exclusief interview met de Australische krant The Advertiser vertelt O'Grady, 39 ondertussen, dat hij verwacht had dat zijn naam zou opduiken in het epodossier van de Tour 1998.

"Ik heb het gedaan om competitief te kunnen blijven", zegt O'Grady, die benadrukt dat hij na de Tour van 1998 nooit meer epo gebruikte. "Het was volledig mijn eigen initiatief, niemand heeft me geholpen en ook mijn ploeg (de Franse GAN-ploeg) wist van niets."

Maandag maakte O'Grady bekend dat hij stopt met wielrennen. Hij had net zijn 17e Tour afgewerkt, de 15e die hij uitreed. Nu bekent de Australiër dat het dopingonderzoek rond de Tour van 1998 de reden was voor die beslissing.

"Het zwaarste moment was toen ik maandag in Parijs alles moest opbiechten aan mijn ouders. Ik wil dit hoofdstuk nu afsluiten en een nieuwe start maken. Er is geen B-staal ter beschikking. Ik kon dus ook ontkennen en liegen. Maar ik heb beslist om open kaart te spelen. Het is een enorme fout die mijn hele carrière zal overschaduwen."

Orica-GreenEDGE, de laatste ploeg waarvoor O'Grady koerste, heeft op zijn site gereageerd op de bekentenis van de ex-renner. "We willen Stuart steunen als mens en als voorvechter van een cleane sport."

"Zoals het merendeel van de renners in zijn tijd heeft hij foute beslissingen gemaakt in een slechte omgeving. We vinden dat bepaalde misstappen uit het verleden geen volledige carrière mogen overschaduwen."

"Orica is blij te werken in een sport die vecht tegen doping en is blij dat het team wedstrijden wint met een 100% dopingvrije ploeg. De revolutie is ingezet en we zien onszelf als een van de grootste voorvechters ervan."

Ook Jeroen Blijlevens heeft epo gebruikt in 1998. De Nederlander is momenteel ploegleider bij de Belkin-ploeg. Iedereen van Belkin (de opvolger van Rabobank) moest een verklaring ondertekenen waarin zwart op wit staat dat hij nooit iets te maken had met doping.

"We gaan hierover spreken met hem", is de korte verklaring die de woordvoerder van de ploeg aflegt. Belkin doet nog geen uitspraken over de mogelijke gevolgen van de zaak.


Misschien ook interessant: