Tour de France

Le Tour: Kittel heeft snelste benen op de Champs-Elysées

Photo:
© Team Argos Shimano

Photo:
© Team Argos Shimano

Marcel Kittel heeft op de Champs-Elysées de slotrit van de 100e Tour gewonnen, zijn 4e ritzege in deze Tour. Chris Froome (Sky) is de eindwinnaar.

De 100e editie van de Tour toonde de voorbije weken al de mooiste plekjes van Frankrijk en dat was in de laatste etappe niet anders. In het idyllische park van Versailles trok het peloton zich in de vooravond op gang voor de laatste 133,5 kilometer van deze Tour.

De eerste wedstrijduren leverde de traditionele plaatjes op. Chris Froome mocht zijn gele trui showen en werd daarbij geflankeerd door Quintana in zijn bolletjestrui en een groene Sagan. Dat laatste mag u letterlijk nemen, want de prettig gestoorde Slovaak had voor de gelegenheid zijn baardje groen geverfd.

Joaquim Rodriguez, de nummer 3 van deze Tour, deed vervolgens zijn bijnaam eer aan. "Purito", Spaans voor sigaartje, trakteerde zijn podiummakkers Froome en Quintana op een sigaar. Ook het gebruikelijk glaasje champagne mocht niet ontbreken.

Toen het peloton na zo'n twee uur paraderen de beroemde Champs-Elysées opdraaide, ging het tempo met een ruk de hoogte in. Voor Lieuwe Westra ging het te snel. De zieke Nederlander van Vacansoleil moest de strijd staken op nauwelijks 40 kilometer van de eindstreep.Intussen hadden vier renners al een gaatje geslagen met het peloton. Westra's ploegmaat Flecha was de aanstoker van de ontsnapping, Meyer, Millar en El Fares gleden mee.

Millar hield het vooraan het langst vol, tot hij Roy zag voorbij denderen. De Fransman werd op zijn beurt voorbij geraasd door het trio Quinziato-Tankink-Valverde. Sprintersploegen Omega Pharma-Quick Step en Argos hielden de drie keurig aan het lijntje.

Bij het ingaan van de laatste ronde gebeurde het onvermijdelijke: de vluchters werden opgeraapt door het jagende peloton. In de laatste kilometer kwam de trein van Omega Pharma-Quick Step er niet uit. Cavendish, Greipel en Kittel vochten het onder elkaar uit, Kittel was de snelste en pakte zijn vierde ritzege. Voor het eerst in vijf jaar won Cavendish niet op de Champs-Elysées.

Een eindje achter het strijdgewoel om de dagzege overschreed Chris Froome triomfantelijk de aankomstlijn. De Brit van Team Sky vierde zijn eerste eindzege in de Ronde van Frankrijk.


Misschien ook interessant: