Tour de France

Le Tour: 'Ik ben een beetje boos op Contador'

Chris Froome heeft de schrik van zijn leven beleefd in de afdaling naar de finish. "Alberto Contador was roekeloos, hij viel aan en reed op de limiet in de bochten. Zijn val bracht me in gevaar", zegt de geletruidrager van Sky. Contador likt zijn wonden: "Ik moet ijs op mijn knie leggen en goed recupereren voor morgen."

In de afdaling naar Gap schreven Beloki en Armstrong in 2003 Tour-geschiedenis. De eerste belandde tegen het asfalt, de tweede reed het veld door.

"Iedereen weet dat dit een gevaarlijke afdaling is", zegt Froome. "Contador reed roekeloos naar beneden. Hij viel aan en reed op het randje in de bochten. Hij ging over de grens en viel voor mij. Ik ben een beetje boos op hem, want hij bracht mij ook in gevaar. Maar dat is wielrennen, zeker."

"Ik raakte even van de weg en moest mezelf corrigeren. Gelukkig had ik Richie Porte nog bij mij als ploegmakker. Hij maakte wel tien aanvallen onschadelijk vandaag. Hij is een geweldige gast."

Deze rit voorspelt de nodige spanning voor de rest van de Alpen. "Elke dag gebeurt er wel iets. En als ze bergop niet aanvallen, vallen ze wel aan in de afdaling", kan er een klein grapje af.

Er wacht Froome en de rest van het peloton nog een hele zware week. "Ik zal de tijdrit van morgen dan ook met de rit van donderdag - met twee keer Alpe d'Huez - in het achterhoofd rijden. Je mag dan niet de tol betalen."

Alberto Contador dook razendsnel de afdaling in en smakte tegen het asfalt. "Het asfalt was een beetje gesmolten en daardoor gleed ik uit. Mijn knie werd daarbij geraakt."

"Ik kon gelukkig verder zonder al te veel problemen. Het belangrijkste is dat ik nu wat ijs op mijn knie leg en goed recupereer voor morgen."

De Spanjaard heeft op de Col de Manse enkele prikjes uitgedeeld, maar zonder resultaat. "Ik wil mijn kans blijven gaan en de rest nog steeds onder druk zetten."

"Als het moet val ik in het begin van de etappe aan en ook op het einde wil ik tijd pakken om mijn klassement te verbeteren. We zullen zien wat het resultaat is als we aankomen in Parijs."

Bauke Mollema weerstond de aanvallen van Contador op de slotklim en blijft tweede met 11 seconden minder dan de Spanjaard.

"Ik had de afdaling goed bestudeerd en vond dat Contador wat te
hard naar beneden ging. Het was niet heel lastig, maar er zaten listige bochten in."

"Contador viel en Froome ging daardoor ook wat klungelig door de bocht. Quintana reed daarna door, maar ik heb niet meegereden, want Laurens reed op achterstand. Ik heb nu al zin in de tijdrit. Het is iets voor mij."

Mollema's Belkin-ploegmaat Laurens ten Dam verging het minder goed. "Ik heb deze rit misschien wat onderschat. Die mannen gingen zo explosief aan en draaiden meteen mijn nek om. Ik verlies nu tijd in een relatief makkelijke rit, dat is wel even balen. Dit is even een tik, maar in de tijdrit ga ik weer volle bak. Die moet me liggen."


Misschien ook interessant: