Boogerd laat Bloedbroeders rusten

Michael Boogerd gaat geen juridische stappen nemen tegen het boek Bloedbroeders. In dat boek, van NRC-journalisten Steven Derix en Dolf de Groot staat dat Boogerd voorafgaand aan de grootste zege uit zijn carrière een bloedtransfusie heeft gekregen van zijn broer, Rini.

De schrijvers doelen op de overwinning van Boogerd in de rit naar La Plagne tijdens de Tour de France van 2002. Het bloed zou onder begeleiding van toenmalig ploegarts Geert Leinders zijn toegediend. Michael Boogerd ontkent dat de transfusie plaats heeft gevonden.

In het boek beschrijven de twee auteurs ook de ontmanteling van de Rabobank Wielerploeg.

Na de publicatie van Bloedbroeders kondigde de oud-wielrenner juridische stappen aan, om zo een rectificatie af te dwingen. Boogerd ziet daar nu vanaf. Afgesproken is dat in de volgende druk van het boek de ontkenningen van Boogerd, zijn broer en Leinders worden opgenomen in twee voetnoten. In de huidige versies staat er alleen een ontkenning in de verantwoording van het boek.

Die zal er ook in de nieuwste versie van het boek nog in staan, maar de auteurs hebben ervoor gekozen om de tekst uit te breiden met de volgende zinnen:

"Wij beschikken echter over twee anonieme bronnen die er niet bij waren, maar die dit verhaal hebben gehoord van iemand die er wel bij betrokken was. We hebben het daarom opgeschreven. In de derde druk hebben wij de ontkenning op bladzijde 17 en 36 opgenomen."

Volgens de hoofdredacteur van Uitgeverij Thomas Rap, die het boek heeft uitgegeven, is het oordeel nu aan de lezer.


Misschien ook interessant: