Tour de France

Le Tour: Kittel wint onthoofde spurt in Corsica

Photo:
© Team Argos Shimano

Photo:
© Team Argos Shimano

Marcel Kittel heeft de eerste rit in de Tour gewonnen. De Duitser van Argos was de snelste in een onthoofde massasprint en is ook de eerste leider. Greipel, Cavendish en Sagan konden hun kansen niet verdedigen door een val. Wellicht worden de tijdsverschillen niet doorgerekend.

Voor de start van de 100e editie sloeg de Tour voor het eerst in zijn geschiedenis zijn tenten op op Corsica. De gezichten van de renners stonden strak gespannen, want velen keken met een bang hartje uit naar de als gevaarlijk aangekondigde ritten op het eiland.

Dat bleek op papier goed mee te vallen. Tourbaas Christian Prudhomme had nog maar net met zijn vlag gewapperd of vijf renners kregen de zegen van het peloton.

De Spanjaarden Flecha en Lobato, de Fransen Cousin en Lemoine en de Nederlander Boom hadden de eer de eerste vluchters van deze jubileumeditie te zijn. Achter hen zorgden de sprintersploegen ervoor dat het verschil niet al te gortig werd.

De koplopers koesterden nooit de illusie dat ze voor de zege zouden strijden, maar het ene bergpuntje van de dag interesseerde hen wel mateloos. Het gevecht op de Côte de Sotta was hevig en werd in het voordeel van Lobato beslecht. Hij mag de eerste bolletjestrui aantrekken.

Na hun duel om de bergprijs ebde de zin van de vluchters om er nog iets van te maken snel weg. Ze spraken af om zich te laten inlopen, maar Cousin had andere plannetjes en ging alleen op pad. Dat pikten zijn oude makkers niet. Hoewel het peloton hen nagenoeg te pakken had, gingen Boom en co toch weer op zoek naar Cousin.

Dat lukte ook, maar uiteindelijk zou dit kleine oorlogje slechts een voetnoot blijken in een voor de rest erg rustige opener van de Tour. Met de gevaarlijke slotfase in het verschiet moesten de sprintersploegen plots plaatsruimen voor de ploegen van de klassementsmannen.

Het gebakkelei duurde niet lang, maar toch gingen enkele renners tegen de vlakte. Ondertussen was aan de aankomst een bus van Orica tegen de finishboog gereden. Pas op het laatste nippertje werd de finishlijn ontruimd.

Plots werd het peloton opgeschrikt door een zware valpartij. Sagan, Greipel en Cavendish waren erbij. De koninklijke massasprint was onthoofd, maar dat maakte de rekening niet van Argos. Die ploeg fnuikte een late aanval van Terpstra en daarna maakte Kittel het af in de onthoofde sprint.


Misschien ook interessant: