Tour de Suisse

Bauke Mollema slaat toe op slotklim

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Bauke Mollema heeft de ingekorte bergrit met aankomst in Crans-Montana naar zijn hand gezet. De Nederlander van Blanco ging in de slotfase voorbij de moedige Ryder Hesjedal. Cameron Meyer blijft leider.

Door de sneeuw op de top van de Nufenenpas besliste de organisatie om die lange klim te schrappen en de rit in te korten. De renners werden onder meer met de trein tot op 119 kilometer van de finish gebracht.

Vier renners wilden zo snel mogelijk aan de voet van de slotklim zijn, maar in de finale speelden Sanz, Riblon, Saez en Fröhlinger geen rol van betekenis meer.

In de eerste kilometers bergop moest Andy Schleck al snel lossen, terwijl Ryder Hesjedal versnelde uit de groep der favorieten. De Canadees van Garmin kreeg Kangert mee, maar gooide de Est snel overboord.

Hesjedal leek op weg naar de ritzege, maar hij viel wat stil in de slotkilometers. Dat was het sein voor Bauke Mollema om aan te vallen. De Nederlander ging op en over Hesjedal en won de rit. Cameron Meyer kon nog net de gele leiderstrui behouden.Bauke Mollema glunderde bij het interview na de finish. "Dit is de grootste zege uit mijn carrière. En het was ook bijna drie jaar geleden dat ik nog eens won. Ik ben dan ook heel blij", zei de Nederlander.

"Toen ik Ryder Hesjedal op het einde passeerde, wist ik dat ik gewonnen spel had. Hij was moe en ik zag dat ik genoeg voorsprong had op de anderen. Dat was een fantastisch gevoel. Ik heb ambities voor een goed klassement, ik wil graag op het podium eindigen."


Misschien ook interessant: