Giro d'Italia

Il Giro: Visconti juicht in sneeuwbui op Galibier

Photo: courtesy
Michel Déjus

Photo: courtesy
Michel Déjus

Giovanni Visconti heeft een heroïsche 15e rit in de Giro naar zijn hand gezet. De Italiaan van Movsitar kwam in een sneeuwbui solo aan op de Galibier. Vincenzo Nibali werd niet bedreigd en blijft leider.

Na de vele geruchten van de afgelopen week, veranderde er uiteindelijk bitter weinig aan het parcours. Enkel de laatste vier kilometer op de Galibier werden geschrapt, waardoor de nieuwe finish aan het monument van Marco Pantani lag.

Door de slechte weersomstandigheden en onduidelijke communicatie van de Giro-organisatie van gisteren ging het peloton tijdens de beklimming van de Mont Cenis bij wijze van staking in een gezapig tempo omhoog.

Pas na de spurt om de bergpunten, die door bergtrui Pirazzi gepakt werden, werd er gekoerst. Een kopgroep van zeven met onder anderen Pirazzi, Visconti, Rabottini en Weening kregen tot zes minuten voorsprong.

Op de tweede klim, de Col du Télégraphe, sprongen Francis De Greef en Robert Gesink weg. Het liedje van De Greef duurde niet lang want hij werd al snel gegrepen door het peloton.

Gesink daarentegen kreeg het gezelschap van Martinez, Kiserlovski, Di Luca en Henao. Samen gingen ze op zoek naar de vier overgebleven koplopers, waar Giovanni Visconti het alleen probeerde.

Zo begon Visconti als koploper aan de slotklim, de ingekorte Col du Galibier. In de achtergrond werden Gesink en co al snel ingelopen door een uitgedund peloton, aangevoerd door een sterk Astana.

Renners zoals Samuel Sanchez en Wilco Kelderman kregen wat speelruimte en gingen op zoek naar leider Visconti. Ondertussen was Rabottini weggereden van zijn twee metgezellen Weening en Pirazzi.

In de groep der favorieten bleef het ijzig stil, niemand durfde een aanval op te zetten. Pas bij een eerste steek van de roze trui zelf, anderhalve kilometer van het einde, leek de oorlog te beginnen, maar het bleef vooral bij aanklampen.

De jongeren Betancur en Majka waagden toch hun kans en reden samen met Niemiec en Duarte nog tot op 40 seconden van leider Visconti. Maar de drievoudige Italiaanse kampioen was al lang gaan vliegen en pakte de mooiste overwinning uit zijn carrière.

Betancur won nog het sprintje om de tweede plaats en pakt zo twaalf bonificatieseconden en de witte trui over van Majka, die vierde werd. Nibali en co reden tien seconden later over de streep.


Misschien ook interessant: