International Presidency Turkey Tour

Turkse winnaar Sayar zorgt voor argwaan

Photo: courtesy
Willem Dingemanse

Photo: courtesy
Willem Dingemanse

Het peloton in de Ronde van Turkije stelt zich vragen bij de knappe zege van Mustafa Sayar in de zesde etappe. "Er is argwaan in het peloton", zegt Marcel Kittel.

Sayar won op een indrukwekkende manier de zesde etappe in de Ronde van Turkije. Op drie kilometer smeerde hij een groep, met onder andere onze landgenoot Serge Pauwels, een halve minuut aan. De Turk hield er ook de leiding in het klassement aan over.

De strafste reactie kwam van Marcel Kittel. De Duitse sprinter profileert zich al een tijd als voorvechter van een cleane wielersport en nam ook nu geen blad voor de mond.

"Ik ben zelden zo kwaad geweest om iemands resultaat. En velen rondom mij hebben hetzelfde gevoel", tweette hij. Ook na de aankomst liet Kittel zich al argwanend uit. "De ervaring leert dat er in deze ploeg in het verleden al een dopinggeval was. Er wordt gepraat in het peloton over hem en zijn ploeg Torku."

Vorig jaar werd de Ronde van Turkije ook al gewonnen door een renner van de Torku-ploeg, de Bulgaar Ivailo Gabrovski. Hij werd nadien echter betrapt op epo-gebruik, waarna zijn zege geschrapt werd.

"Gabrovski was een erg goeie sporter", reageert Sayar. "Maar hij was te ambitieus in het uitvoeren van deze sport. Ik denk niet dat ik in dezelfde situatie zit. Ik heb veel getraind om te pieken naar deze wedstrijd."

Sayar rijdt in Turkije bovendien rond met een vreemde wonde op zijn linkerarm. Het doet de vermoedens van dopinggebruik alleen nog maar aanwakkeren in het peloton.


Misschien ook interessant: