World Championship, Cyclo-cross, Juniors

Bisnummer Van der Poel, Belgen met lege handen

Photo: courtesy
Willem Dingemanse

Photo: courtesy
Willem Dingemanse

Slokop Mathieu van der Poel heeft zijn afspraak op het WK veldrijden niet gemist. De Belgische junioren deden mee voor het brons, maar haalden het podium niet. Nicholas Cleppe was op de vijfde plaats de beste Belg. Yannick Peeters viel in de slotfase. "Door een onsportief manoeuvre."

Mathieu Van der Poel, de zoon van Adrie, won dit seizoen elke cross waaraan hij deelnam. Op het WK was dat niet anders. Van bij de start beukte hij naar het goud. Een lekke band in de voorlaatste ronde hield het toptalent niet tegen.

Ook de strijd om het zilver was niet echt spannend en ook daar was het met Martijn Budding een Nederlander die victorie mocht kraaien. Om de laatste podiumplek werd wel fel gevochten. Twee Belgen, Yannick Peeters en Nicholas Cleppe, mengden zich in de debatten.

Peeters leek het meeste aanspraak te kunnen maken op het brons, maar in de laatste ronde ging hij op de knieën aan de trap. Hij maakte wat misbaar, maar het kalf was al verdronken.

De rode loper werd zo uitgerold voor de Tsjech Toupalik. De Amerikaan Owen wurmde zich nog voor Cleppe op de vierde plaats. De andere Belgen (Peeters, Hermans en Boets) moesten zich tevreden stellen met een ereplaats.

Maar de meeste aandacht ging naar Van der Poel, die met zijn 25e zege op 25 crossen terecht het nummer 1 aan de camera laten zien. Volgend jaar rijdt Van der Poel, die in 2012 ook al wereldkampioen werd in Koksijde, bij de beloften.   Mathieu van der Poel (wereldkampioen): "Het was zeker geen vlekkeloze race. Ik ben een paar keer gevallen en rijd ook nog lek op het einde. Maar dat mag wel op zo'n glad parcours. Ik weet dat mijn vader erop stond dat ik het rustig aan deed, maar dat heb ik nooit gedaan. Ik wou mijn voorsprong zo groot mogelijk maken, zodat ik wat meer marge had."

   Yannick Peeters (zevende): "In de afdaling kom ik naast Owen, maar hij duwt me de kant in. We zijn hier allemaal erg sportief en dan doet hij dat. Dit is niet mooi. Dat kan toch niet?"

   Ben Boets (negende): "Ik was goed weg, want ik wou meteen na de start vooraan zitten. Maar door eigen foutjes zakte ik achteruit. Ik ben toch blij dat ik mijn plaatsje in de top tien heb kunnen vasthouden."


Misschien ook interessant: