'Wil weten hoe het er nú aan toegaat in peloton'

Photo: courtesy Wim Dingemanse

Photo: courtesy Wim Dingemanse

Het wielrennen krijgt rake klappen. Verschillende renners, onder wie tenoren als Lance Armstrong, hebben hun dopinggebruik opgebiecht. Hoe geloofwaardig is de sport nog? Wij vroegen het zaterdag op wielerbeurs Vellofolies in Kortrijk aan wielercommentator Karl Vannieuwkerke en wielrenners Sep Vanmarcke, Kenny Belaey en Roel Paulissen.

"Het is natuurlijk zo dat er momenteel een heksenjacht georganiseerd wordt", zegt Vannieuwkerke. "Maar wat in 1988 of 1989 gebeurd is, interesseert mij eigenlijk niet."

"Ik wil vooral weten hoe het er nú aan toegaat in het peloton. Dat alleen kan de geloofwaardigheid van de wielersport weer opkrikken."

"Het grote publiek ligt niet echt wakker van die dopingzaken. Als ze me aanspreken, beginnen ze over de Omloop Het Nieuwsblad, die over enkele weken plaatsvindt. Voor hen kan het niet snel genoeg weer koers zijn."

"Maar dat wil niet zeggen dat we alles onder de mat moeten vegen. Als er journalisten zijn die zich geroepen voelen om de zaak te onderzoeken, dat ze het dan doen. Ik wil hen daar gerust bij helpen."

Sep Vanmarcke, renner bij het nieuwe team Blanco (de opvolger van Rabobank), was er het hart van in toen hij hoorde dat 90% van de Belgen niet meer gelooft in een dopingvrij wielrennen.

"Dat frustreerde mij enorm", zegt Vanmarcke. "Al die zaken uit het verleden: wij hebben er niets mee te maken en kunnen er niets aan doen."

"Maar als je ziet hoeveel wielerliefhebbers er zijn op deze wielerbeurs en hoe ze nog geïnteresseerd zijn in het wielrennen, dan trek ik me daar aan op. "

Roel Paulissen, die na een dopingschorsing weer aan de slag gaat als mountainbiker, kijkt vol goede moed naar de nieuwe generatie renners.

"Die jongens tonen dat er een goede wil is om met de sport een andere richting uit te gaan. Iedereen is met goede bedoelingen met de sport bezig". En de supporters? "Mensen dragen de wielersport in het hart. Dat verlies je niet snel."

Kenny Belaey ziet vooral de nadelige gevolgen afstralen op zijn sporttak, het trialbiken. "De geloofwaardigheid van het wielrennen wordt door die dopingverhalen onderuitgehaald", zegt Belaey.

"Ik vind het echt jammer dat een sport met zo'n geschiedenis in Vlaanderen en zulke kampioenen zo wordt verbrod."

Ex-voetballer Jean-Pierre Papin, vroeger één van de grote sterren van Club Brugge, Marseille, Bayern München en Milan, pleit ervoor om met een schone lei opnieuw te starten.

"Wielrennen is een harde, maar mooie sport die ons veel plezier verschaft. Maar wie aan doping denkt, moet ook aan de gevolgen voor zijn gezondheid denken. De sport moet weer vanaf 0 beginnen."


Misschien ook interessant: