Tour Down Under

Gilbert is ongedeerd na een tuimelperte

Geraint Thomas heeft de korte maar veeleisende tweede rit in de Tour Down Under naar zijn hand gezet. De Welshman van Team Sky neemt meteen de leiderstrui over van André Greipel. In de slotfase smakte Philippe Gilbert met een hoop andere renners tegen de grond.

Met Corkscrew Hill had de organisatie een scherprechter in de finale, maar de echte beslissing viel net na het intensieve klimwerk.

Vier renners, met daarbij onze landgenoot Ben Hermans, rukten zich los van de voorwacht van het peloton en mochten sprinten voor de overwinning.

Met een even onverwachte als snedige versnelling blufte Thomas (foto hiernaast) zijn medevluchters af en gaf hij hen het nakijken. De Spanjaard Javier Moreno legde op een seconde beslag op de tweede plaats, net voor Ben Hermans.

Dankzij zijn overwinning lost Thomas André Greipel af als leider. De Duitse sprinter van Lotto-Belisol eindigde nog net in de top 100 op ruim zes minuten van de ritwinnaar.

In de snelle afdaling naar de finish ging een hoop renners tegen de grond. Philippe Gilbert was één van de vele slachtoffers. De wereldkampioen van de BMC-ploeg verloor bijna drie minuten, maar is ongedeerd.

"In de slotkilometers kwamen we met een flinke snelheid net een scherpe bocht uit toen we plots enkele jongens op de grond zagen liggen", zegt Gilbert. "Het was te laat om te stoppen, we konden hen echt niet meer ontwijken en zijn op hen ingereden."

Winnen zat er voor Gilbert sowieso niet in, geeft hij toe. "Toen Thomas halfweg de beklimming al eens aanviel, zat ik aan mijn maximum. Het was nog een eindje tot de streep, ik probeerde gewoon te volgen. Ik ben immers nog niet in topvorm."


Misschien ook interessant: