'Eerst persoonlijk met Leipheimer spreken'

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Levi Leipheimer is net als de andere nog actieve spijtoptanten in de zaak-Armstrong zes maanden geschorst. Omega Pharma-Quick Step zet hem op non-actief. De ploeg benadrukt dat "Leipheimer valsspeelde in een periode dat hij niet voor ons reed".

Levi Leipheimer (38) is een van de elf (ex)-renners die het dopingnetwerk rond Lance Armstrong blootlegde. De Amerikaan rijdt nog altijd rond in het peloton, meer bepaald bij Omega Pharma-Quick Step.

De Belgische formatie zette zijn renner meteen op non actief. "We nemen de beslissingen van het Usada en Levi's verklaringen bijzonder ernstig. We willen alle informatie grondig bestuderen en eerst persoonlijk met Leipheimer spreken", laat de wielerformatie in een communiqué weten.

"We willen beklemtonen dat de strijd tegen doping altijd één van onze belangrijkste richtlijnen is geweest. Leipheimer is door het Usada geschorst voor feiten die hij pleegde vóór hij bij ons reed."

"Doping was georganiseerd en wijdverbreid in het peloton", zei Leipheimer aan het Usada. "Het was zelfs zo aanvaard dat je ervaringen uitwisselde met renners van andere ploegen."

Leipheimer bekende dat hij niet alleen doping gebruikte tijdens zijn US Postal-periode, maar ook in zijn Rabobank-tijd (2002-2004).

"Het was geen kwestie van kiezen tussen goed of kwaad. Het was "doe het of ga naar huis" en dat laatste was voor mij geen optie."

"Sinds 2007 ben ik clean", benadrukt de Amerikaan nu. "Ik hoop dat ik door mijn getuigenis mee de sport zuiver kan houden. Ik had vroeger naar buiten kunnen komen, maar dat zou niks anders dan het einde van carrière betekend hebben."


Misschien ook interessant: