UCI wacht af in zaak-Armstrong

De internationale wielrenunie UCI wil nog niet ingaan op het voorgenomen besluit van het Amerikaanse antidopingbureau USADA om Lance Amstrong zijn zeven Tour-titels te ontnemen en een levenslange schorsing op te leggen.

De UCI wil eerst een onderbouwing hebben van deze beslissing.

"We willen eerst een verklaring hebben van de USADA voordat we ergens op ingaan", liet de UCI in een reactie weten.

Het WADA is stelliger en vindt dat Armstrong geen recht heeft op de zeven titels. John Fahey, de baas van het mondiale antidopingbureau, concludeert dat de oud-wielrenner een dopingzondaar is nu die zich weigert te verdedigen tegen de dopingbeschuldigingen.

"Hij had het recht om hiertegen te vechten, maar dat doet hij niet. Dat is een schuldbekentenis, het is niet anders te interpreteren."

De Australiër is teleurgesteld dat de voormalige topcoureur niet wil meewerken aan de zaak die aangespannen is door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA.

"Maar ik ga het niet eens proberen om zijn besluit te begrijpen. Ik houd me bij de feiten en dat leidt voor mij tot maar één conclusie; en dat is dat hij een dopingzondaar is."

Johan Bruyneel is teleurgesteld dat zijn voormalige pupil zijn strijd tegen de dopingbeschuldigingen heeft opgegeven.

"Dit is triest voor Lance en voor het wielrennen in het algemeen dat Lance het gevoel heeft dat hij genoeg heeft gedaan en dat hij niet langer wil vechten tegen USADA. Lance is nooit eerder in zijn leven een eerlijk gevecht uit de weg gegaan. Dus dit geeft aan hoe oneerlijk deze strijd is geweest", aldus de oud-ploegleider van Armstrong in een reactie.

Hij is zelf ook betrokken in het proces. "Ik hoop dat snel duidelijk wordt dat de zaak van USADA tegen mij nooit zover had mogen komen. Maar verder is mij geadviseerd om mij van verder commentaar te onthouden."


Misschien ook interessant: