Armstrong strijdt niet meer tegen beschuldigingen

Zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong zal de dopingbeschuldigingen van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA niet langer aanvechten. Dat heeft de Amerikaan laten weten op zijn website. Het USADA wil nu de zeven Tour-overwinningen van Armstrong afpakken.

Het USADA maakt al jaren jacht op Armstrong. Volgens het dopingagentschap gebruikte de Amerikaan systematich doping tijdens zijn carriere. Het USADA baseert zich daarvoor op oude stalen en ook op getuigenissen van voormalige ploegmaats van de nu 40-jarige Amerikaan.

Armstrong is tijdens zijn carrière nooit betrapt op dopinggebruik en heeft de beschuldigingen ook altijd hardnekkig ontkend. Maar nu is hij moegestreden.

"Het moment is gekomen om te zeggen: "genoeg is genoeg". Deze strijd heeft zijn tol geëist op mijn familie, mijn werk voor m'n liefdadigheidsorganisatie en mijzelf. Ik ben klaar met de onzin", zegt hij.

"Ik draai vandaag de bladzijde om. Ik zal hier niet langer tegen ingaan, wat er ook gebeurt. Ik stort me nu opnieuw op mijn strijd tegen kanker. Ik wil mensen die getroffen worden door deze ziekte helpen."

"Ik weet voor mezelf wie zeven keer de Ronde van Frankrijk gewonnen heeft. Mijn ploegmaats weten dat en al mijn tegenstanders van toen weten dat ook."

Lance Armstrong geeft de strijd tegen het USADA op, maar wat daar de gevolgen van zijn, is voorlopig onduidelijk. Het USADA ziet in de verklaring van de Amerikaan wel een schuldbekentenis.

"Dit is een trieste dag voor alle sportliefhebbers. Als er geen dopingcontroles plaatsvinden, ontstaat er een "alles-voor-de-zege-mentaliteit". Deze zaak is daar een schoolvoorbeeld van."

"Langs de andere kant is dit voor zuivere atleten een signaal dat er hoop is voor de toekomst en dat er plaats is voor dopingvrije sport op het hoogste niveau", zegt het antidopingagentschap.

Het USADA denkt ook al aan de volgende stap: Lance Armstrong zijn zeven Tour-overwinningen ontnemen. Mocht het zover komen, dan moet de Internationale Wielerunie UCI de knoop doorhakken.

Armstrong genoot onlangs wel de steun van de UCI in zijn rechtszaak tegen het USADA. Toch is het Amerikaanse dopingagentschap gerust in de afloop. "Als de UCI de wereldantidopingcode volgt, kunnen ze niet anders dan Armstrong zijn zeges af te pakken."

Het Wereld-antidopingagentschap WADA concludeert net als het USADA dat Lance Armstrong zijn schuld toegeeft. "Armstrong had het recht om de beschuldigingen van het USADA aan te vechten. Hij heeft ervoor gekozen om dat niet te doen. Dat moet wel betekenen dat er een grond van waarheid ligt in de aanklacht", zegt WADA-baas John Fahey.

"We zijn ervan overtuigd dat het USADA alle WADA-regels heeft gerespecteerd. Volgens de WADA-code kan er nu een straf worden opgelegd. Die zal worden erkend door alle landen die het WADA-reglement hebben ondertekend."


Misschien ook interessant: