Benelux Tour

Ballan pakt slotrit, eindzege is voor Boom

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Lars Boom is de eindwinnaar van de Benelux Tour. Hij werd aan de voet van de Muur van Geraardsbergen tweede in de slotrit, achter Alessandro Ballan. Svein Tuft had onderweg af te rekenen met pech.

De renners moesten vandaag in een lastige slotrit onder andere drie keer over de Muur van Geraardsbergen. De vroege vlucht werd op 30 kilometer van de finish, op de voorlaatste beklimming van de Muur, gegrepen door het peloton. Alberto Contador toonde zich met Greg Van Avermaet op de Muur, maar de twee kregen geen vrijgeleide van het peloton.

Svein Tuft wist dan al dat het moeilijk zou worden om de eindzege te halen. Hij kon net als Tom Boonen nog terugkeren na een lekke band in de finale, maar die inspanning kostte hem te veel krachten.

Jan Bakelants zette nog een aanval op, maar BMC en Rabobank controleerden. Bakelants werd op vijf kilometer van de meet gevat. Lars Boom en Alessandro Ballan reden toen iedereen uit het wiel op de Muur van Geraardsbergen.

Tom Boonen probeerde de scheve situatie nog recht te zetten, maar het verschil was te groot. Boom was tevreden met de eindwinst, Ballan toonde zich de sterkste aan de aankomst.

Lorenzo Lapage heeft de Benelux Tour verlaten. De ploegleider van Orica-GreenEdge vernam voor de start van de slotrit dat zijn vader betrokken was geraakt bij een verkeersongeval. Nico Lapage overleefde de klap niet. Hij werd 76.


Misschien ook interessant: