Olympic Games, Road, Elite (F)

Marianne Vos wint olympische wegrit bij de vrouwen

Photo: courtesy
Hugo Tack

Photo: courtesy
Hugo Tack

Marianne Vos heeft het goud veroverd in de wegrit voor vrouwen. De Nederlandse was de sterkste van een kopgroep van drie. Het zilver gaat naar de Britse Elizabeth Armitstead. Het brons is voor de Russin Olga Zabelinskaja.

De wegrit bij de vrouwen werd geteisterd door hevige regenbuien, maar dat kon Marianne Vos niet deren. Ze viel verschillende keren aan en op een veertigtal kilometer van de streep was de ontsnapping een feit.

Samen met de Britse Armitstead haalde ze de Russin Zabelinskaja en de Amerikaanse Shelley Odds terug. Odds moest even later afhaken met een lekke band zodat het in de finale op een sprint met drie uitdraaide.

Daarin was Marianne Vos oppermachtig. Ze ging van ver aan en Armitstead kon niet meer remonteren. De 25-jarige Vos wint zo eindelijk nog eens een groot kampioenschap op de weg. Sinds haar wereldtitel in 2006 was dat niet meer gelukt. Ze verzamelde wel een pak tweede plaatsen.

Het peloton sprintte een halve minuut na de koplopers voor de olympische diploma's. Onze landgenote Liesbet De Vocht kwam daarin net te kort en werd negende.

Voor Vos is het niet de eerste olympische gouden medaille. 4 jaar geleden won ze in Peking goud in de puntenkoers. Marianne Vos is een van de grootste wielrensters van haar generatie.


Misschien ook interessant: