Tour de France

Le Tour: 'Te veel last van mijn val'

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Philippe Gilbert is over tien dagen de Belgische tijdrijder op de Olympische Spelen, maar zijn laatste tijdrit in de Tour was geen goede generale repetitie. De Belg van BMC eindigde op meer dan 7 minuten. Lees hier ook de reacties van de andere Belgen na hun tijdrit.

Gilbert startte ambitieus, maar moest al snel temperen. "Ik startte met de idee mij te testen voor de olympische tijdrit, maar ik had nog veel last van mijn val van vrijdag", zegt Gilbert.

Ik had overal pijn, vooral aan mijn sleutelbeen en mijn knieën. Na vijf km besliste ik om het kalm aan te doen en mijn krachten te sparen."

"Over de Olympische Spelen maak ik me geen zorgen. Die zijn nog ver weg. Ik kom niet vermoeid uit de Tour, ik voel me nog goed. De dagen na een val zijn de pijnlijkste. Over 3 à 4 dagen is het weer oké."

Jürgen Roelandts loodste André Greipel in deze Tour al naar drie ritzeges. En morgen op de Champs Elysées wil hij dat nog eens doen.

"Het ging redelijk vandaag. Ik had nochtans een slechte nacht achter de rug. Ik heb maar vier uur geslapen en stond om 5 uur op om Vanendert niet wakker te maken. Ik sukkel met een verkoudheid en moet aldoor hoesten."

"Van zodra ik onderweg zag dat ik op schema lag, deed ik het rustig aan. Ik spaarde me voor Parijs. Dan zal ik wel in orde zijn om Greipel te helpen."

Jan Ghyselinck zal niet laatste eindigen in deze Tour. De Cofidis-Belg was als tweede renner weg, maar hield in de stand rode lantaarn Jimmy Engoulvent achter zich. "Ik heb redelijk rap gereden om niet laatste te zijn."

"Al had ik dat geen schande gevonden. Iedereen heeft daar wel begrip voor, want iedereen weet hoe zwaar het is. Mijn eerste grote ronde was heel zwaar. Maar Parijs halen, is toch iets moois."

De tijdrit was lastig: "Het was heel de tijd wind op kop. De toppers zullen geen gemiddelde van 50 km/u halen."

Vansummeren reed een degelijke tijdrit na een mindere Tour. Hij was bij de beste Belgen. "Het is iets voor de grote versnelling, dat ligt me wel."

"Toen ik in de eerste week op de grond lag, had ik kunnen afstappen. De mecanicien had mijn fiets al opgeborgen. Hij dacht dat het gedaan was. Maar ik deed door. Achteraf heb ik daar wel spijt van gehad. Uiteindelijk had ik al zoveel afgezien, dat ik in de koers bleef. Waarom ik niet opgaf? "Je voelt je daar niet goed bij."

"De Vuelta is nu mijn volgende koers. Ik denk dat dat de beste manier is om me in de kijker te rijden voor het WK op de weg en het WK ploegentijdrit. Daar zou ik graag bij zijn."


Misschien ook interessant: