Tour de France

Le Tour: 'Iedereen is bang voor waaiers langs de kust'

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Vandaag wordt een massaspurt verwacht in Cap d'Agde. Al zit de schrik er bij iedereen in dat het een waaierrit wordt door de zijwind die waait aan de kust van de Middellandse Zee. "Deze rit is gevaarlijk voor tijdverlies", zegt Herman Frison. Kris Boeckmans heeft "een mooi plan".

Voor ploegleider Herman Frison van Lotto-Belisol is Jurgen Van den Broeck vandaag de te beschermen man. "We stipten deze rit aan als gevaarlijk voor tijdverlies. Door de wind", zegt hij aan Sporza.

"De laatste 20 km is langs de zee. Je moet er vooraan zitten. Telkens als we hier reden, is het gescheurd, dus ik verwacht ook nu breuken."

"Greipel heeft het moreel, maar we trekken in de eerste plaats de kaart-Van den Broeck. Het is wel de vraag of Greipel over het bergje op het eind geraakt. Als hij er niet meer bij is, rijden we in de sprint voor Roelandts."

Greipel gelooft dus in een derde ritzege in deze Tour: "Het is wel geen normale sprintaankomst. Het wordt een kamikazeactie, maar we zullen er het beste uithalen."

"Op het eind zal er veel wind staan en is het zaak van zo vooraan mogelijk te zitten op het bergje, zodat je er niet afgereden wordt. Mijn schouders zijn weer oké maar of ik de Alpen goed overleefd heb, weet ik niet. Dat zullen we wel zien."

Kris Boeckmans wil revanche voor zijn gemiste spurtkans op 6 juli in Metz. Toen trapte hij in volle sprint zijn ketting over. "Mijn fiets is nu twee keer nagezien", zegt de spurter van Vacansoleil.

"En ik geloof erin vandaag. Ik heb een mooi plannetje in mijn hoofd en denk dat het mogelijk is. Er zullen twee treintjes zijn, een groen en een van de loterij. Die zal ik volgen. Op het eind zijn er nog drie kritieke bochten. Daar liggen de plaatsen vast."

"Het bergje op 20 kilometer van de streep mag geen probleem zijn, zeggen mijn ploegleiders mij. Ik zal er wel vooraan moeten zitten. Ik ben wel wat bang voor waaiers."

De topfavoriet voor vandaag is Greipel voor Boeckmans. "Hij heeft zich gisteren gespaard. Sagan en Goss deden dat niet in die eerste zware cols en ook op het eind."


Misschien ook interessant: