Tour de France

Le Tour: Sagan maakt faam waar in Seraing

Photo: courtesy
Marcel Segessemann

Photo: courtesy
Marcel Segessemann

Peter Sagan (Liquigas) heeft in zijn eerste Tour in de eerste rit in lijn meteen het zegegebaar mogen maken. Philippe Gilbert eindigde als vierde. Een sterke Cancellara behoudt het geel.

De renners hadden zich nog maar net op gang getrokken in Luik of er waren al zes renners gaan vliegen: vier Fransen (Bouet, Edet, Gène en Delaplace), één Deen (Mørkøv) en één Spanjaard (Urtasun).

De ploeg van leider Fabian Cancellara, RadioShack, nam zijn verantwoordelijkheid en hield het verschil binnen de perken, tot maximaal vijf minuten.

Het glooiende parcours zorgde voor een trage etappe, met weinig opwinding. De supersprint was een zeldzaam hoogtepunt. Goss was de beste van de spurters.

Een valpartij op 25 kilometer van de finish, met Luis Leon Sanchez als grootste slachtoffer, was het startsein van een nerveuze finale. Ook Monfort moest achtervolgen bij een val, veroorzaakt door een onoplettende fotograaf.

Lotto-Belisol stak zich niet weg in de aanloop naar de venijnige slotklim. De kopmannen Vanendert en Van den Broeck werden perfect afgezet. Op de helling zelf nam Orica het stokje over, al was het Chavanel die als eerste aanviel.

Cancellara riposteerde en kreeg Sagan en wat later ook Boasson Hagen in zijn wiel. De Zwitser nam al het werk op zich, maar Sagan profiteerde van zijn werk. Cancellara was toch nog tweede.


Misschien ook interessant: